Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Wanhoop bij burgemeesters over wolfwetgeving

De wolf houdt de gemoederen flink bezig.
De wolf houdt de gemoederen flink bezig. © ANP
APELDOORN - De Apeldoornse burgemeester Ton Heerts heeft in een brief aan de provincie laten weten duidelijkere instrumenten te willen tegen de wolf. Samen met elf andere burgemeesters zegt hij dat ze tot in hun persoonlijke leven aangesproken worden op het gebrek aan doortastende wetgeving die overlast van wolven kan inperken.
"Je merkt dat het in de dorpen tot meer onrust leidt. Wat we hebben willen overbrengen bij de provincie, is dat de rol van de burgemeesters heel beperkt is. Die onrust is er toch", zegt Heerts. De burgemeester van Apeldoorn spreekt over beelden van naar school fietsende kinderen, die op hun weg de wolf tegenkomen. De kinderen en hun ouders schrikken daarvan. Dergelijke beeldvorming veroorzaakt onrust in de dorpen om de Noord-Veluwe, aldus Heerts.

Wolf op de Veluwe

Dat de wolf daar sinds enkele jaren zit, is duidelijk. Afgelopen week nog wist een schaapherder in Ede zijn kudde te behoeden voor een aanval twee wolven. Eén van de wolven had al een schaap in zijn bek.
Ook vermeerdert het aantal wolven zich langzamerhand en dat vraagt om maatregelen tegen overlast, meent Heerts. “Wij willen die ongerustheid voor onze inwoners wegnemen. Maar we willen ook duidelijkheid: wie doet nu wat? Het is een deel Brusselse wetgeving, een deel Haagse wetgeving en voor de provincie een grote verantwoordelijkheid. Wij willen dat graag scherp hebben.”

Meer maatregelen

“Het aantal maatregelen om tot preventie te komen kan wellicht nog opgeschroefd worden”, denkt Heerts. De burgemeester doelt daarmee op zowel werende maatregelen als beheersmaatregelen, waarmee bijvoorbeeld over de hoogte van wolfwerende hekken beslist kan worden.
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.