Achterhoek

Tuincentrum scoort primeur: 'We moeten supermarkten ontlasten'

De eerste statiegeldautomaat in een tuincentrum
De eerste statiegeldautomaat in een tuincentrum © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Gelderland heeft een landelijke primeur. De eerste statiegeldautomaat in een tuincentrum is onlangs in Doetinchem geplaatst. Het kabinet wil dat het makkelijker wordt om lege flesjes en blikjes in te leveren. Er wordt hard gewerkt om extra inleverapparaten bij te plaatsen op plekken als stations en pretparken. En dus ook in tuincentra.
"Klimaat en milieu zijn op dit moment hot topics in Nederland", zegt Stefan Vleeming van Tuincentrum Peer in Doetinchem. "Als je dan ergens een steentje bij kan dragen, dan moet je die verantwoordelijkheid nemen."
Het tuincentrum verkoopt al enige tijd trays met blikjes en werd door de leverancier benaderd om na te denken over een statiegeldautomaat in de winkel. "Daar heb ik niet lang over getwijfeld", zegt Vleeming.

'Het is nu nog even wennen'

Het tuincentrum is jaarlijks verantwoordelijk voor de verkoop van 600- tot 700.000 blikjes. Vleeming hoopt dat zijn klanten snel gewend raken aan het inleveren van de blikjes bij de statiegeldautomaat.
Mensen komen ongeveer eens in de twee tot drie weken langs om blikjes te halen", aldus Vleeming. "Het is nu nog even wennen dat we een automaat in de winkel hebben staan, maar ik denk dat het straks alleen maar voordelen heeft."
Kijk hoe het eraan toegaat in Doetinchem:
Eerste statiegeldautomaat in een tuincentrum
Het tuincentrum deelt ook zakken uit waar de blikjes tijdelijk in bewaard kunnen worden. "Die kunnen mensen dan buiten onder de carport of in de schuur hangen", vertelt Vleeming. "Als ze dan in het tuincentrum langs komen, kunnen ze meteen de blikjes weer inleveren."

Opmars gaat razendsnel

Vleeming verwacht dat de opmars van statiegeldautomaten razendsnel zal gaan, de komende tijd. "Er worden op dit moment meer tuincentra aangespoord om een statiegeldautomaat te plaatsen. Daarnaast moeten we ook de supermarkten gaan ontlasten, die sinds de invoering van het statiegeld op blikjes meer binnen krijgen", zegt Vleeming.
Het tuincentrum in Doetinchem wordt niet stinkend rijk van de nieuwe statiegeldautomaat. "We krijgen een kleine vergoeding", zegt Vleeming. "Maar als je iets kan doen voor het klimaat, dan moet je die verantwoordelijkheid nemen."