Achterhoek / Arnhem en omstreken

Max (86) nog niet terug naar huis, ook zorgen bij Doesburgse predikant

Max Nathans (86) woont in Israël
Max Nathans (86) woont in Israël © Omroep Gelderland
DOESBURG - De 86-jarige Max Natans kan nog steeds niet terugkeren naar zijn huis in Israël. De in Arnhem geboren Natans woont 2,5 kilometer van de Libanese grens, waar het door aanvallen van de militante beweging Hezbollah momenteel niet veilig is.
Max Natans verblijft tijdelijk bij zijn broer. "Met mij gaat het goed en met mijn familie gaat het goed", vertelt hij. "We zitten wel erg in spanning op het moment. Elke dag horen we weer treurige verhalen."
Dat geldt ook voor predikant Bram Grandia uit Doesburg. Een dochter van hem woont met haar gezin in Israël, zegt hij zondag op Radio Gelderland. "Ze is defensieattaché. Ze zit er met haar gezin middenin.”

'Laat merken dat je meeleeft'

“Het dreigt”, aldus de Doesburger, “allemaal zo groot te worden. Daar maak ik me grote zorgen over. Als je een jood kent in Gelderland die zich, natuurlijk, enorme zorgen maakt of een Palestijn die ver van huis is: laat op de een of andere manier merken dat je met deze mensen meeleeft.”
Max (86) nog niet terug naar huis, ook zorgen bij Doesburgse predikant
Max (86) nog niet terug naar huis, ook zorgen bij Doesburgse predikant © Omroep Gelderland
In zijn woonplaats is ondertussen bijna iedereen geëvacueerd, zegt Natans. Veel meer dan afwachten kan hij voorlopig niet doen. "Ik hoop dat de aanvallen snel stoppen. Er zijn al zo veel onschuldige slachtoffers."
Ik wil je gewoon even een knuffel geven, zei ik
Predikant Bram Grandia
Palestijnen in ons land die Grandia kent belde hij zaterdag op. "Even laten merken dat je aan ze denkt, want dit is gewoon vreselijk voor allemaal. Hier wint niemand, hier zijn alleen maar verliezers." Hij liep afgelopen week mee in een stille tocht, een zwijgende oproep om het geweld te stoppen. "Iemand moet dit doden stoppen! Dat betekent niet dat je voor Israël of voor Palestina bent."
Grandia uit Doesburg praat ook over een plaatsgenote van hem, een vrouw die getrouwd was met een Palestijn en die bij een aanslag 'zoveel jaar geleden' op een bus om het leven is gekomen. "Ze is enorm betrokken en ik ben naar haar toe gegaan. Ik wil je gewoon even een knuffel geven, zei ik. Ik wil gewoon even bij je zijn."