Achterhoek

Sywert van Lienden afgeluisterd door OM in Vorden

Sywert van Lienden
Sywert van Lienden © ANP
VORDEN - Het Openbaar Ministerie heeft een gesprek tussen journalisten en Sywert van Lienden afgeluisterd. Dit bevestigt Han Jahae, advocaat van Sywerts zakenpartner Bernd Damme, in het Financieele Dagblad. Het afgeluisterde gesprek vond in maart 2022 plaats in kasteel Hackfort in Vorden.
In het gesprek met journalisten van digitaal platform De Correspondent zouden Van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel hun verhaal over de omstreden mondkapjesdeal doen. "In de nacht voorafgaand aan de bijeenkomst is de locatie van binnen en van buiten volgehangen met afluisterapparatuur", aldus Jahae.
Onder de afgeluisterde journalisten van De Correspondent was onder andere hoofdredacteur Rob Wijnberg aanwezig. Hij noemt het afluisteren van het gesprek een ''zeer ernstige inbreuk op de bronbescherming van de journalist".

Kasteel weet van niets

Het kasteel zelf zegt niets af te weten van de geplaatste afluisterapparatuur. "Ik hoor dit voor het eerst", zegt een medewerker van het kasteel. "Er worden hier wel vaker interviews gepland, maar wij verzorgen alleen de locatie. Verder weten wij nergens vanaf", aldus het kasteel. Ook van de opgehangen afluisterapparatuur weet het kasteel niets af: "Ik heb geen idee hoe dit kon gebeuren. Wij weten het niet".