Gelderse Vallei

Hoe herken je een gaslek?

Het gebruik van een gasfornuis is niet zonder risico.
Het gebruik van een gasfornuis is niet zonder risico. © ANP
VOORTHUIZEN - Donderdag ontplofte er een vakantiewoning in Voorthuizen. De kans is groot dat het om een gasexplosie ging. Dat vermoeden leeft bij zowel omwonenden als de brandweer. Het incident benadrukt dat het gebruik van gas in een huishouden niet zonder risico is. Daarom hier wat tips over hoe je omgaat met een gaslek.
Bij een gaslek kan er gas oplopen in een ruimte of een woning. Een vlammetje of een kleine schok kan in zo'n met gas gevulde ruimte al zorgen voor een knal.
Een gaslek kan ontstaan bij ieder apparaat dat gas gebruikt. Denk aan de cv-ketel, de geiser, het fornuis of de oven. Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat de gasleiding of het apparaat meteen stuk is. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat het gasfornuis een beetje open staat. Ook in caravans en campers wordt gas gebruikt.

Hoe herken je een gasophoping?

Gas herken je vooral aan de geur. In Nederland wordt een speciaal stofje aan gas toegevoegd, omdat het van zichzelf geen geur heeft. Het gaat om een geur die wel vergeleken wordt met de lucht van zwavel of rotte eieren. Het kan ook zijn dat je het gas hoort lekken. Bijvoorbeeld door een sissend of piepend geluid.
Herken je het niet aan de geur, dan bestaan er nog speciale melders die je in huis kunt plaatsen om te constateren dat er sprake is van een gaslek. Het is ook mogelijk om het verbruik in de woning eens te checken. Als er onverklaarbaar veel gas gebruikt wordt, kan er ergens een lek zijn.

Wat te doen bij een gasophoping?

Allereerst met de ruimte geventileerd worden zodat het gas kan vervliegen. Gooi de ramen dus open. Daarna is het zaak de oorzaak van het lek te achterhalen en indien mogelijk op te lossen. Als een gaspit openstaat, moet die dus dicht.
Als je het lek niet kunt vinden, is het zaak zo snel mogelijk een monteur of andere specialist in te schakelen. In de tussentijd moet je het gas afsluiten bij de hoofdkraan. Die zit bij de kasmeter in de meterkast. Vaak is het een knop, hendel of draaiwiel.
Uiteraard moet je in de tussentijd geen vuur gebruiken en geen elektrische apparaten in- of uitschakelen. Ook is het belangrijk om eventuele huisgenoten of andere bewoners van het pand te waarschuwen.