Arnhem en omstreken

AleXingt! grote winnaar Gelders Regionaal Songfestival

De deelnemers aan het Gelderse Regio Songfestival, met winnaar Alex in het midden.
De deelnemers aan het Gelderse Regio Songfestival, met winnaar Alex in het midden. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Alex van der Horst uit Arnhem is de grote winnaar geworden van het Gelderse Regio Songfestival. Alex, artiestennaam AleXingt!, wist in De Week van Gelderland de jury te verrassen met zijn verhalende liedje en gave stem. Hij vertegenwoordigt onze provincie tijdens de finale van het Regio Songfestival op zaterdag 4 november in de Stadsschouwburg in Utrecht.
De afgelopen weken konden de kijkers stemmen en daar kwam deze vrijdag een puntenverdeling uit. Alex kreeg de meeste stemmen; achter hem finishten Felien, Marcel en Sandra, Eric Heutinck, Young Teach en RJ69. Ook de jury had zijn topzes gemaakt, met als favoriet rapper Young Teach en daarachter AleXingt!, Marcel en Sandra, Eric Heutinck, Felien en RJ69.
Alex kreeg dus de meeste stemmen van het publiek en ook de jury was te spreken over zijn nummer Treinreis, als metafoor voor het leven. "Mijn app ontplofte na afloop van mijn eerste keer in De Week van Gelderland. Ik heb zo ontzettend veel reacties gehad. Mensen vonden het mooi en vertelden me dat het verhaal overkwam. Dus dat is heel prettig."

Zes kandidaten streden de afgelopen weken op TV Gelderland om een plekje in de finale in Utrecht. Wekelijks was er een optreden te zien in de live-uitzending. Alex wist zowel het publiek als de juryleden te overtuigen met zijn liedje. Tijdens de voorrondes nam Alex het op tegen Eric Heutinck, Felien, Marcel Broekman en Sandra Vriese, RJ69 en Young Teach. De optredens van alle kandidaten zijn terug te zien op gld.nl/songfestival.

De vakjury, bestaande uit muziekproducer Emile Hartkamp en Boh Foi Toch-bassist Willem te Molder, was het niet meteen eens. "Het zijn verschillende meningen en het heeft niets te maken met goed of slecht. Ik kijk niet alleen naar vandaag, maar ook vooruit naar de landelijke finale en dat we daar overeind blijven", zegt Hartkamp. "Sfeer speelt mee, en hoe je in een nummer komt te zitten als je luistert", voegt Te Molder toe. "Ik reisde mee met de trein van AleXingt!."
Alex laat zich inspireren door verhalende zangers als Boudewijn de Groot. "Wat ik doe, is verhalend zingen. Dus niet met hele grote uithalen of heel veel zangtechniek, maar meer een verhaal vertellen in je liedje. Het nummer gaat over het leven en is bedoeld als metafoor. Je gaat in het leven op weg en vraagt jezelf af: ben ik nu aan het vertrekken of kom ik aan?"
Emile Hartkamp benadrukt dat alle deelnemers hartstikke trots op zichzelf mogen zijn. "Jullie zijn ver gekomen. Ik waardeer iedereen die zijn eigen muziek maakt. Ze hebben mij ook uitgelachen, in het begin van mijn carrière. Uiteindelijk ben ik er ook gekomen, dus blijf doorgaan is mijn boodschap aan de deelnemers."
Kijk de finale van het Gelderse Regio Songfestival terug:
2023-10-20_18.55.54_DWV_20okt-SOCIAL_Songfestival finale_1

De finale van het Regio Songfestival wordt een wervelende avond waar de regio centraal staat; elke regionale omroep wordt vertegenwoordigd door een getalenteerde kandidaat en één van hen wint dit eerste Regio Songfestival. De show wordt op zaterdagavond 4 november vanaf 20.30 uur live uitgezonden op de sociale media-, YouTube- en televisiekanalen van de regionale omroepen.