Liemers

Anne runt een familiebedrijf dat al honderd jaar auto's repareert

Anne Evers-Vos en dochter Marieke kijk naar het plakkaat 'hofleverancier'
Anne Evers-Vos en dochter Marieke kijk naar het plakkaat 'hofleverancier' © RTV Connect
DUIVEN - Als klein meisje was ze al te vinden in de garage van haar vader in Duiven en ging ze voor hem onderdelen halen. Inmiddels staat Anne Evers-Vos al bijna 25 jaar aan het roer van het familiebedrijf. En dat is best bijzonder, want volgens haar is het niet gebruikelijk dat vrouwen een autobedrijf leiden. Sommigen reageren zelfs verbaasd. Zelf kan ze er wel om lachen: "Ik vind het wel komisch, eigenlijk."
Autobedrijf Frans Vos aan de Oude Tolstraat bestaat deze maand honderd jaar en mag zich daardoor hofleverancier noemen. Het begint allemaal in 1921 als opa Theo Vos auto's gaat repareren in een schuurtje verderop in de straat. Twee jaar later schrijft hij zich officieel in bij de Kamer van Koophandel.

Met de paplepel ingegoten

In 1958 neemt zijn zoon Frans het over. Dat is Anne's vader, ze herinnert: "Vroeger ging ik voor mijn vader onderdelen halen. Tegenwoordig krijg je drie keer per dag een levering, maar toen moesten we zelf naar Arnhem voor onderdelen. Dat vond ik geweldig", vertelt Anne tegen mediapartner RTV Connect. "Ik hielp ook mee met de benzinepomp, want we waren zeven dagen per week open", blikt ze terug op haar kinderjaren.
Als Anne later besluit dat ze in het bedrijf wil werken, reageren haar ouders heel positief. Op 1 maart 1980 is het dan zover. Vijf jaar later sluit haar broer - die eveneens Frans heet - zich ook aan. In 1989 nemen beiden het familiebedrijf over. In 2000 gaat Frans met pensioen en sindsdien staat Anne alleen aan het hoofd. Het bedrijf is nu haar leven. "Ik geniet van het klantencontact en ik vind het fijn om dit bedrijf te leiden", vertelt ze.

Hofleverancier

Anne vindt het bijzonder dat haar autobedrijf nu hofleverancier is. "Het was een mooi moment toen de burgemeester het predicaat overhandigde", blikt ze terug. "In Nederland zijn wij het 907ste bedrijf dat zich hofleverancier mag noemen."
En dat is speciaal, realiseert ze zich. Haar dochter Marieke vindt het bijzonder om met haar familie dit moment te vieren. Daarnaast is ze trots op haar moeder. "Ze doet het al jaren en het is toch wel wat om een bedrijf te runnen."
Kijk naar een reportage van mediapartner RTV Connect: