Gelderse Vallei

'Nog nooit meegemaakt', schok enorm na explosie op vakantiepark

Parkeigenaar Jan Bos bij de restanten van het huisje.
Parkeigenaar Jan Bos bij de restanten van het huisje. © Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - De ravage is groot bij camping De Heidekamp in Voorthuizen. Donderdagavond raakte daar twee vrouwen zwaargewond bij een explosie in een vakantiehuisje. Van het huisje is weinig over. Volgens de parkeigenaar zit de schrik er goed in op de camping. "Wat een nachtmerrie."
"Het was heel heftig allemaal. Echt een enorm tumult", vertelt Jan Bos bij daglicht op de plek van het incident. Bos is de eigenaar van het park. Door het gaas kijkt hij naar een hoop puin. Ooit was dat een huisje. Radiatoren en tegels liggen her en der door elkaar. Alleen de jacuzzi naast het huisje lijkt nog intact. Overdag wordt het extra duidelijk wat een enorme knal het geweest moet zijn. "Er was een grote steekvlam en alles was weg."
Een hondje is nog steeds vermist. Deze zou bij de slachtoffers horen.

'Enorm geschrokken'

"Twee mensen zijn zwaargewond geraakt", vervolgt Bos. Het gaat volgens hem om vakantiegangers. "Ze zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ik hoorde dat ze later naar het brandwondencentrum zijn gegaan." Volgens de parkeigenaar hebben de slachtoffers flinke brandwonden.
"Zo'n klap heb ik nog nooit meegemaakt", verzucht Bos. "Onbegrijpelijk. De bezoekers hier zijn enorm geschrokken. Zeker de mensen in het huisje ernaast. Zij hebben de ontploffing van dichtbij meegemaakt. Wat een nachtmerrie."
De klap was flink. "Alle stenen muren zijn eruit geslagen. Er kwamen veel mensen naar de plek kijken. Velen wilden na de explosie helpen. Maar er waren hulpdiensten en zij hebben ordelijk hun werk kunnen doen. Het is netjes verlopen."

'Gasophoping'

Volgens Bos is er iets misgegaan met het gasfornuis. Ook de brandweer sluit dat niet uit. "Ter plaatse was het moeilijk om een oorzaak aan te wijzen", legt een woordvoerder uit. "Er was instortingsgevaar. Alles stond schots en scheef. De muren stonden uit het lood. Dan is het lastig onderzoek doen."
"De forensische dienst van de politie doet nu onderzoek", vervolgt de woordvoerder. "Zij moeten de oorzaak vaststellen. Het lijkt op een gasophoping binnenin het huisje." De hele ruimte loopt dan vol gas. Bij een klein vlammetje kan dan al een explosie ontstaan. "Maar het is niet duidelijk of dat dan komt door een lekkage in een leiding of door een gaspit die openstond."

Noodlottig ongeval

Onderzoek zou dat moeten uitwijzen. Het scenario van een gasexplosie is het meest waarschijnlijk maar nog niet zeker. De woordvoerder verwacht niet dat dat nog voor het weekend duidelijk wordt.
De politie laat weten dat de eerste bevindingen wijzen op een noodlottig ongeval. "We lopen als politie wel nog wat zaken na om strafbare feiten helemaal uit te sluiten", voegt de politiewoordvoerder toe. Verder willen ze niets kwijt over het onderzoek.