Stedendriehoek

10-jarige zag schietpartij gebeuren: 'Er was heel veel bloed'

Ook na zonsondergang gaat het onderzoek door.
Ook na zonsondergang gaat het onderzoek door. © Luciano de Graaf
APELDOORN - In de Apeldoornse wijk Orden is het uren na de dodelijke schietpartij nog steeds een drukte van jewelste. De Mauvestraat is nog steeds met roodwitte politielinten afgezet en hulpverleners en onderzoekers lopen af en aan.
Een groot, wit politievoertuig rijdt richting de plek waar rond 16.00 uur een dodelijke schietpartij plaatsvond. Het is een mobiele PD-unit, van waaruit politiespecialisten hun werk doen.
Daarachter staat een opvallende tent in een voortuin, die de plaats delict moet afsluiten voor omstanders. Verderop staan familieleden, vrienden en andere betrokkenen bij elkaar. Zij kunnen het huis niet in.
Er was heel veel bloed
Een 10-jarige ooggetuige, wiens naam bij de redactie bekend is, zag twee mannen. "Een van die mannen schoot drie keer op de andere man, precies daar waar de tent nu staat. Er was heel veel bloed. Ze hebben hem nog geprobeerd te reanimeren", zegt hij, terwijl hij naast zijn moeder staat en wijst naar de plek waar het gebeurde.
Dit zag de getuige gebeuren:
Getuige over dodelijke schietpartij

Recherche doet onderzoek

Rechercheurs zijn in de weer met zaklampen. Een passerende vader slaat zijn arm voor het gezicht van zijn dochter, zodat ze niks van de situatie hoeft te zien.
Meerdere buurtbewoners zien de gebeurtenissen vanaf hun stoep met lede ogen aan. "Ik ben er misselijk van", zegt een vrouw. "Ik dacht eerst aan vuurwerk, maar dat bleken dus schoten. Twee of drie knallen waren het. Daarna zag ik mijn buurvrouw iemand reanimeren."
Annemarie zag het met eigen ogen gebeuren. "Ik zag een man in elkaar zakken in de struiken. We hebben de politie gebeld en het signalement van de schutter doorgegeven." Over hoe de dader eruit zag, wil ze niets zeggen.
Rechercheurs in de Mauvestraat.
Rechercheurs in de Mauvestraat. © Luciano de Graaf

'Ik houd me sterk'

"Een schietpartij voor je huis, zoiets gebeurt bijna nooit. Ik ben er heel erg van onder de indruk", zegt de 10-jarige ooggetuige. Hij vraagt zich hardop af: "Waarom? Waarom moet dat?"
Een vrouw die zichtbaar aangeslagen in haar deuropening staat, zegt: "Ik houd me groot en sterk voor mijn zoon, die heeft me nu nodig."

Onderzoek gaat door

Terwijl de avond valt, blijft het druk in de straat. "Er komen nog steeds mensen bij", zegt een buurtbewoner. Inmiddels onttrekken bouwhekken de gehele voortuin aan het zicht. Het raam van een geparkeerde auto is met plastic folie afgeplakt: daar zou een kogel doorheen zijn gevlogen, meldt een 112-verslaggever.
De politie kan nog niets zeggen over het slachtoffer en ook niet of er al een dader in beeld is. Naar verwachting gaat het onderzoek bij het huis tot diep in de nacht duren.