Gelderse Vallei

Wolf pakt schaap, herder grijpt direct in

Aart van den Brandhof met zijn schapen.
Aart van den Brandhof met zijn schapen. © Privéfoto
EDE - In een natuurgebied in Ede heeft een herder deze week ternauwernood een bloederig tafereel voorkomen. Twee wolven benaderden zijn kudde en één schaap zat al in de bek van het roofdier. De herder wist de wolven weg te jagen. "Ik dacht: mijn herdershonden gaan eraan."
De Edese schaapherder Aart van den Brandhof wist niet wat hij zag, toen hij dinsdagmiddag zijn schapen in natuurgebied Planken Wambuis liet grazen. "We waren een kopje thee aan het drinken en ineens begint de kudde uit het niets te rennen. Daarna zag ik hoe twee wolven vanuit de bosrand op de schapen afkwamen."
Al gauw had een wolf één van de 230 schapen uit Aarts kudde in zijn bek. "Toen gooide ik mijn thee weg en rende ik eropaf."
Toen Aart op zo'n 15 meter van de wolf was, liet het dier het schaap los. "Gelukkig schrok hij van mij. En de persoon met wie ik was had gauw de gastoeter gepakt, dat geluid maakte ook wel indruk." De andere wolf droop daarna ook af.

Kudde is geschrokken

Het schaap bleef op wat tandafdrukken na ongedeerd, maar was zichtbaar geschrokken. "En de rest van de kudde ook", zegt de herder. "Ze vlogen bij elkaar, bij ieder geluidje schrok er wel eentje op. Maar inmiddels staan ze weer rustig te grazen."
Ik dacht: mijn honden gaan eraan
Zijn herdershonden konden weinig aan de aanval doen. "Die zijn niet opgewassen tegen een wolf. Ze gingen er nog wel op af, maar ik heb ze teruggeroepen. Die gaan eraan, dacht ik."
Wanneer de herder met zijn schapen in de vrije natuur is, heeft hij een luide stadiontoeter bij zich, voor het geval een wolf zich aandient. Dit was de eerste keer dat hij er ook echt gebruik van moest maken. "Ik ben al 35 jaar schaapherder in Ede, maar dit was voor mij de eerste wolvenaanval."
Het is dus opletten geblazen, zelfs tijdens het theedrinken
Van de aanwezigheid van de wolf schrok Aart niet, want hij ziet de roedel vaker in de Edese bossen. "We zien ze op de wildcamera's rondom de kudde, als ze 's nachts achter een hek staan. Maar op dat hek zit een flinke hoeveelheid stroom, dat houdt de wolven wel weg."

'Zal nog wel vaker gebeuren'

Hij verwacht dan ook dat dit niet de laatste keer is dat wolven het op zijn schapen hebben gemunt. "Het zal vast nog wel vaker gebeuren. Het is belangrijk dat ze bang blijven voor mensen. Dan kunnen we ze wegjagen. En het is dus opletten geblazen, zelfs tijdens het theedrinken."
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.