Stedendriehoek

Deze fameuze tronen zijn ineens voor iedereen te zien

De troon van Prinsjesdag is tijdelijk te zien in Nationaal Museum Paleis Het Loo.
De troon van Prinsjesdag is tijdelijk te zien in Nationaal Museum Paleis Het Loo. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De troon die jaarlijks wordt gebruikt op Prinsjesdag staat normaal gesproken in de Ridderzaal in Den Haag. Die zaal wordt momenteel echter gerenoveerd en daarom is de troon voor even verhuisd naar Nationaal Museum Paleis het Loo in Apeldoorn, waar hij samen met een heleboel andere tronen te zien is.
Koning Willem-Alexander houdt zijn jaarlijkse troonrede op Prinsjesdag op zijn troon. Doorgaans wordt de koninklijke zetel niet uitgeleend, maar door renovatie van de Ridderzaal nu dus wel. Voor het eerst is de troon te zien op een tentoonstelling.

Veel gesprekken gehad

Om dat als Nationaal Museum voor elkaar te krijgen was niet makkelijk. "Het was best lastig", zegt Jacolien van Wezep van Paleis Het Loo. "We hebben eerst een brief gestuurd om de Prinsjesdagtroon hier te krijgen. Die brief kregen we per ommegaande post terug. Uiteindelijk hebben we na veel gesprekken voor elkaar gekregen dat deze unieke troon tentoongesteld is bij het Paleis het Loo."

Game of Thrones

Op de tijdelijke tentoonstelling zijn ook andere tronen te zien, zoals de inhuldigingsstoelen van de voormalige vorstinnen Juliana en Wilhelmina. Daarnaast staat de zetel van de paus nu in het paleis. Minder plechtig, maar minstens zo beroemd bij de liefhebbers is de ijzeren troon uit de populaire serie Game of Thrones. Daarnaast zijn diverse tronen die kunstenaars hebben gemaakt te bewonderen.
Het blijft echter wel bij kijken. Op de tronen zitten is ten strengste verboden. Hoewel... er is één uitzondering: de troon van kunstenaar Alfred van Elk. Daar kunnen vier mensen op zitten. Van Wezep: "De kunstenaar nodigt de mensen om plaats te nemen en met elkaar te praten over de toekomst van de troon."
Ook de fameuze troon uit Game of Thrones is te bewonderen.
Ook de fameuze troon uit Game of Thrones is te bewonderen. © Omroep Gelderland