Achterhoek

Rolluik zegt 'nee' tegen plofkrakers, maar juwelier baalt: 'Dit is de derde keer'

De knal in Doetinchem, maar de plofkrakers komen geen stap verder.
De knal in Doetinchem, maar de plofkrakers komen geen stap verder. © politie/Plaats Delict
DOETINCHEM - Een plofkraak bij een juwelier in Doetinchem op 4 juli was al eens een van de onderwerpen in Plaats Delict, vandaag laten we de daders zien en vooral hun mislukte poging. Maar de juwelier vindt het allemaal niet leuk meer. "Dit is de derde keer in een jaar tijd."
Drie mannen komen in beeld. Terwijl een van hen iets bij de deur legt, rolt de ander een stuk draad uit. Niet veel later verschijnt een derde man ten tonele, hij heeft grote tassen bij zich. Daar moet de buit in.
Maar zover komt het niet. Weliswaar vindt een explosie plaats, de deur van de juwelier blijft dicht. Maar een ravage is het nu wel.
Juwelier Joël Rothuis denkt, nadat hij 's nachts door de beveiliging is wakker gebeld: "Is het alweer zover? Ik mocht er niet meer bij komen toen ik bij de zaak kwam, de politie had alles afgezet, omdat er explosieven waren gebruikt. En ja, dan gaat er wel een hele hoop door je heen."

'Buurt schrok wakker van de knal'

De voordeur van het pand raakte zwaar beschadigd, zegt Esmée Pellen van de politie. "Het speciale rolluik achter de voordeur was nog intact, maar alle ramen rondom de voordeur hadden aanzienlijke schade. De knal was enorm. Zo krachtig zelfs dat buurtbewoners midden in de nacht zijn wakker geschrokken."
Ze zagen dat de daders ervandoor gingen op een scooter.
Bekijk de beelden:
Politie zoekt plofkrakers

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2023302605.