Achterhoek / Gelderse Vallei

'Platteland is walhalla voor drugscriminelen', LTO trekt aan de bel

Politie bij een drugslab in het Achterhoekse Baak in 2021.
Politie bij een drugslab in het Achterhoekse Baak in 2021. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Leegstaande schuren in het buitengebied zijn populair onder drugscriminelen. LTO Noord, de organisatie voor boeren en tuinders in onder meer Gelderland, krijgt steeds meer signalen binnen van leden die zeggen benaderd te zijn voor het verhuren van leegstaande schuren.
Ondermijning, criminelen die voor illegale activiteiten gebruikmaken van legale bedrijven en diensten, is volgens de organisatie een steeds groter wordend probleem bij boeren en tuinders. LTO Noord trekt daarom aan de bel voor een veilig buitengebied.

'Signalen niet altijd herkend'

"Drugscriminelen zien het platteland als een walhalla", weet Henk Hulshoff, regiobestuurder bij LTO Noord. "Er is veel ruimte, weinig toezicht en welwillende agrarische ondernemers. Drugscriminelen benaderen bedrijven met (leegstaande) schuren. Die willen ze huren om te gebruiken voor opslag van illegale zaken. Dit is en wordt een steeds groter probleem", aldus Hulshoff.
Wanneer is iets een zakelijk voorstel en wanneer is het illegaal?
Henk Hulshoff

Wel of niet naar de politie?

In december treedt een vertrouwenspersoon aan bij LTO Noord, speciaal om dit probleem tegen te gaan. Boeren en tuinders kunnen bij die persoon terecht als zij last hebben van ondermijning.
"Boeren herkennen de signalen van ondermijning niet altijd", zegt Hulshoff. "Wanneer is iets een zakelijk voorstel en wanneer is het illegaal? Ook liggen er bepaalde verantwoordelijkheden bij het verhuren van schuren. Deze zijn niet altijd bekend. De vertrouwenspersoon kan hierbij helpen."
De vertrouwenspersoon is het eerste laagdrempelige aanspreekpunt bij vragen of verdachte situaties. Diegene zal informatie geven over wat ondermijning is, hoe je het kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen. "Je hoeft dan niet direct naar de politie te gaan. Dat is vaak een grote stap."

Leegstaande schuur trekt criminaliteit aan

Boeren en tuinders die stoppen met hun agrarische bedrijfsvoering hebben volgens LTO vaak te maken met leegstand van schuren. "In de toekomst kunnen dit er nog meer worden, doordat er grote veranderingen gaande zijn in het buitengebied. Herbestemming van deze schuren is daarnaast vaak lastig. LTO Noord doet een oproep aan overheden om maatwerk te bieden als het gaat om herbestemming, zonder daarbij de omgeving negatief te beïnvloeden", aldus Hulshoff.
"Er moet economische activiteit blijven. Als provincies snel meewerken in herbestemming dan kunnen schuren afgebroken worden of omgebouwd worden tot iets anders. Daarmee ga je verloedering tegen én is er minder gelegenheid voor kwaadwillende om daar iets illegaals te ontwikkelen."