Arnhem en omstreken

De voetbaldroom van Florian (11) uit Gendt komt uit

Florian startte met zijn moeder een crowdfund-actie.
Florian startte met zijn moeder een crowdfund-actie. © Omroep Gelderland
GENDT - Een groep kinderen is fanatiek aan het voetballen: "Ik ben hier soms elke dag", laat de 11-jarige Florian de Beijer uit Gendt weten. Samen met zijn moeder startte hij een crowdfunding actie voor een kunstgrasveld in zijn buurt. Het veld is inmiddels open en is een succes.
"Het is echt een plek van samen zijn geworden. Kinderen komen uit allerlei wijken hier naar toe en vinden elkaar tijdens het voetballen. Hoe mooi kun je hebben dat sport verbindt?", zegt Sandra de Beijer, moeder van Florian.

Hondenpoep en modder

Florian, zelf lid van Voetbalvereniging De Bataven, is gek op voetballen: "Het is gewoon het spelletje en het samen spelen dat ik leuk vind."
Het idee van een eigen voetbalveld kwam bij hem spontaan op: "Ik zat op de bank 's morgens en vroeg mij af waarom we geen voetbalveld hadden in Gendt."
Florian en andere dorpsgenootjes voetbalde al wel op een veldje in de buurt, nabij de Langstraat in Gendt. Maar dat was niet altijd geschikt. "Daar lag meestal hondenpoep of je stond in de modder te spelen. Niet fijn", legt Florian uit.
Florian is samen met zijn vrienden dagelijks op het kunstgrasveld te vinden
Florian is samen met zijn vrienden dagelijks op het kunstgrasveld te vinden © Omroep Gelderland

Duizenden euro's

Samen met zijn moeder haalt hij ruim 30.000 euro op. "We zijn eerst naar de gemeente gegaan. Later hebben verschillende bedrijven en stichtingen een bijdrage geleverd", laat Sandra weten. Florian hielp mee met het ophalen van het geld. "Samen met heel veel andere kinderen ben ik bij mensen langs de deuren gegaan".
Het veld werd op 7 juli onder grote belangstelling geopend door Julia Wattilete, speelster bij FC Utrecht en geboren in Bemmel. En vanaf de opening liep het gelijk storm, meent Sandra: "Zeker met de vakantie voor de deur. Het was gelijk een succes. Daarnaast merk je dat sporten voor veel kinderen een belangrijke uitlaatklep is".
Florian is zichtbaar trots dat zijn actie werkte en dat het veld naar hem vernoemd is. Naast het Cruyff court, is er nu ook het Flori Court: "Ja, cool toch?", laat hij weten. Angelique krüger ging voor het programma Angelique gaat Buurtmaken naar Florian toe om van hem te horen hoe hij dit allemaal deed.
Kijk hier naar de uitzending.
Aflevering Angelique gaat Buurtmaken - Lingewaard