Noord-Veluwe

Henry pronkt met zijn koeien, maar houdt altijd MKZ in het achterhoofd

Henry Kamphuis op het Oener Koefeest
Henry Kamphuis op het Oener Koefeest © Omroep Gelderland
OENE - Op de koemarkt in Oene wordt nu gepronkt met koeien op de keuring. Maar de gedachten aan het voorjaar van 2001, toen er een grote uitbraak was van de veeziekte mond-en-klauwzeer, zijn nooit ver weg.
"Larissa en Odette heb ik mee. Die heb ik van de week geschoren en ik heb met ze geoefend met lopen", zegt Henry Kamphuis. Hij heeft deze donderdag twee koeien meegebracht voor de keuring op het Oener Koefeest. "Er horen gewoon koeien op het koefeest. Ik probeer altijd wel mijn steentje bij te dragen om een koe mee te nemen", zegt Kamphuis.
Dit jaar zijn het er dus twee geworden. "En gewassen, net precies. Dus ze staan als het goed is nog steeds mooi schoon in de tent. Straks gaan ze de ring in om de strijd aan te gaan met de concurrentie."

Miss Oene Koefeest

Het is alweer de 166ste editie van het Oener Koefeest. "Vroeger was het echt een handel in vee, maar sinds MKZ is het eigenlijk een keuring geworden", legt Kamphuis uit. "We strijden met verschillende veehouders uit de regio voor Miss Oene Koefeest. Iedereen probeert dus de beste koeien van de stal mee te nemen, en zo probeer je te winnen."
In Kamphuis' familie is het pronken met de koeien uitgegroeid tot een bezigheid voor iedereen. "MKZ hebben we gelukkig weer achter ons kunnen laten en we gaan nu door met de keuring. Dat is echt een hobby van mezelf en ook wel van de hele familie. Mijn zoontjes doen straks ook mee aan kalfjeslopen. We proberen er gewoon een leuke dag van te maken. Dat lukt meestal aardig, hier."

Herinnering aan MKZ

Als jongetje maakte hij in 2001 de uitbraak van MKZ mee. "Ik was een jaar of tien, denk ik. Maar dat maak je wel mee, ja. Want ik kende de koeien ook stuk voor stuk. En wij werden ook gelijk de eerste week nadat het uitbrak geruimd. Dat doet je dan wel pijn. Da's een ding wat zeker is."
De gebeurtenis van dat voorjaar van 2001 staat hem nog helder voor de geest. "Bij ons werden de koeien ook werkelijk afgemaakt op het bedrijf. De koeien werden naar voren in de stal geleid en vervolgens werden ze doodgeschoten en afgevoerd."
"We hebben eerst dat beeld bewust niet willen zien, maar op een gegeven moment leek het mijn ouders voor de verwerking beter dat we het wel zagen. Ik ben ook wel blij dat ik het heb gezien, want dan kun je het toch beter afsluiten. Maar op dat moment is dat niet fijn om te zien."
Nu, zoveel jaar later, doet Kamphuis met veel plezier mee aan de keuring van zijn koeien. "Eigenlijk ben ik veel te druk dit jaar, maar ik heb er wel weer wat koetjes voor klaargemaakt."