Rijk van Nijmegen

Ziekenhuis zet robot in tegen dodelijke kanker

Röntgenfoto van de longen.
Röntgenfoto van de longen. © Radboudumc
NIJMEGEN - Het Radboudumc zet een robot in om één van de meest voorkomende en dodelijke vormen van kanker te behandelen: longkanker. Artsen kunnen met hulp van de robot kleine afwijkingen diep in de longen opsporen. Goed nieuws, want beginnende longtumoren worden nu vaak over het hoofd gezien en behandeling komt vaak te laat. Het Radboudumc is het eerste ziekenhuis dat deze technologie gebruikt.
"Met deze technologie maken we voor elke patiënt een eigen ‘routekaart’. De luchtwegtakjes die leiden naar de afwijking in de long worden in kaart gebracht", legt longarts Erik van der Heijden uit, die aan het hoofd staat van dit innovatieve project.
De nieuwe techniek belooft meer precisie dan bij het afnemen van longweefsel, zoals nu gebruikelijk is. "Dankzij de flexibiliteit en het duidelijke beeld van de bronchoscoop kunnen we tot in de fijnste luchtwegtakjes komen."

Levens redden met een primeur

En dat is goed nieuws want de noodzaak is hoog. Longkanker is één van de meest voorkomende en dodelijke vormen van kanker in Nederland, met jaarlijks ruim 14.000 nieuwe patiënten.
Nu gaat een beginnende tumor nog vaak onopgemerkt, of wordt enkel bij toeval ontdekt. Door vroegtijdige opsporing en behandeling kunnen meer levens worden gered. Per 1 januari 2024 kan dit worden gedaan met de zogeheten ‘robot-bronchoscoop’, die wordt bestuurd door de behandelde arts.
Daarmee heeft het Nijmeegse ziekenhuis een primeur. Het Radboudumc is het eerste ziekenhuis in de Europese Unie dat deze technologie ter beschikking heeft.

In basis zorgverzekering

De meerwaarde van deze technologie wordt momenteel onderzocht door het team van de longarts. Ze vergelijken de uitkomsten van de robot gestuurde navigatiebronchoscopie met de traditionele methoden.
"We willen de veiligheid en toegevoegde waarde voor de patiënt vaststellen. We onderzoeken of deze technologie leidt tot voordelen zoals een snellere procedure, kortere leercurve voor artsen en betere toegankelijkheid voor patiënten. Ook de kosteneffectiviteit wordt onder de loep genomen," aldus Van der Heijden.
De techniek zit vanaf 1 januari 2024 in het basispakket van de zorgverzekering. Het Radboudumc traint ook andere Nederlandse ziekenhuizen in het gebruik van deze technologie, mede dankzij een subsidie van het KWF.