Rijk van Nijmegen / Gelderse Vallei

Voetbalclub groeit compleet uit zijn jasje

Trainende kinderen bij voetbalvereniging DVOL in Lent.
Trainende kinderen bij voetbalvereniging DVOL in Lent. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Overvolle kleedkamers en te weinig velden: voetbalvereniging DVOL in Lent groeit uit zijn jasje. Als de club niet kan uitbreiden, moet er waarschijnlijk een ledenstop worden ingesteld. De club wil graag binnenkort met de gemeente Nijmegen om tafel om plannen voor het sportcomplex te bespreken.
Het huidige sportpark, dat in 2005 werd gerealiseerd, is volgens het bestuur geschikt voor ongeveer zeshonderd leden, maar de club heeft inmiddels ruim duizend leden. En de animo om te komen voetballen bij DVOL groeit nog altijd. "Een ledenstop zou erg jammer zijn", laat het bestuur weten in een brief aan de Nijmeegse wethouders voor sport en accommodaties en stedelijke ontwikkeling.

'Extra veld nodig'

Om de groei aan te kunnen, is een extra veld volgens de voetbalclub noodzakelijk: 's avonds staan er wel vijftien teams tegelijk te trainen op de drie kunstgrasvelden. Ook op zaterdag wordt het sportcomplex de hele dag volledig benut.
Er is nog een vierde veld, maar dat heeft geen verlichting en is dus niet altijd te gebruiken. "We zijn druk aan het sparen voor verlichting van dat grasveld, maar hebben dat geld nog niet bij elkaar", zegt Maura Middelhoff, voorzitter van de jeugdcommissie.

Niet apart douchen

En dat is niet de enige uitdaging. "Er gaan steeds meer meiden voetballen en we hebben meerdere meiden- en gemixte teams. Jongens en meiden willen apart douchen, maar daar is geen ruimte voor. Er zijn teams die op wedstrijddagen thuis al omkleden, omdat we niet genoeg kleedkamers hebben", vertelt Middelhoff.
Ook de rest van de accommodatie kan het huidige aantal leden nauwelijks aan. Dan gaat het bijvoorbeeld om opslagruimte voor de spullen van de teams, van de buitenschoolse opvang en van het Citadel College. "Voor de toekomst is het belangrijk dat we het clubhuis gaan uitbreiden", zegt Middelhoff.
Voorzitter Maura Middelhoff van de jeugdcommissie van DVOL.
Voorzitter Maura Middelhoff van de jeugdcommissie van DVOL. © Omroep Gelderland
DVOL wil "gezien de enorme groei van Nijmegen Noord het sportcomplex toegankelijk houden voor iedereen" en ziet daarbij kansen in de ontwikkeling van Vossenpels Noord, waar 650 nieuwbouwwoningen voorzien zijn. De voetbalclub wijst er op dat de Raad van State onlangs heeft bepaald dat er meer groen in de plannen voor dit gebied nodig is en denkt met uitbreiding van het sportcomplex dat extra groen te kunnen toevoegen.
De gemeente Nijmegen geeft aan dat extra velden aanleggen niet kan. "De openbare ruimte is beperkt en is hier nodig voor woningbouw. Wel is een natuurgrasveld in de zomer van 2022 vervangen door kunstgras, zodat het aantal trainingen op dit veld verhoogd kon worden. Op kunstgras kan namelijk langer gespeeld worden dan op natuurgras", aldus de gemeente. Wethouder Jean Paul Broeren van Sport wil ook, zoals het DVOL-bestuur had voorgesteld, in gesprek met de voetbalclub.

Niet alleen in Nijmegen

Er zijn geen cijfers over het tekort aan sportvelden in Gelderland, maar Nijmegen is niet de enige plaats waar dit speelt. Zo wil Veensche Boys in Nijkerkerveen graag een vierde veld. "Vanaf 2017 is Veensche Boys sterk gaan groeien van 565 leden naar 839 leden op 1 september 2023. Een groei dus van ongeveer 50 procent. Als je nauwkeuriger naar de cijfers kijkt, dan zie je een explosieve groei bij de jongste jeugd", meldt de club op haar site.
"De groei van Nijkerkerveen is hierin goed te zien. De verwachting is ook dat de groei doorzet, omdat er binnenkort nog meer gebouwd gaat worden."
De gemeente Nijkerk heeft ook geconstateerd dat Veensche Boys volgens de normen van voetbalbond KNVB een veld tekortkomt. In september stemde de gemeenteraad in met het raadsvoorstel om de extra behoefte aan voetbalvelden in Nijkerkerveen nader te onderzoeken.
"Vooral grote steden worstelen met ruimtegebrek voor sportclubs, maar het doet zich niet alleen voor in nieuwbouwwijken", zegt Björn Schadenberg, onderzoeker sportaccommodaties aan het Mulier Instituut. "In een dichtbebouwde stad is er minder ruimte om uit te breiden, waardoor bijvoorbeeld leden minder vaak kunnen trainen of er te veel teams op het veld staan."
De drukte op de velden en in de kleedkamers heeft volgens Schadenberg te maken met meerdere factoren: "Doordat steeds meer clubs ervoor kiezen om de wedstrijden op zaterdag af te werken, ontstaat er een piekbelasting. Als je meer wedstrijden op zondag gaat spelen, zou dat de druk op zaterdag verlichten.", zegt onderzoeker Schadenberg. Uitbreiding van de accommodatie is niet altijd mogelijk, maar hoeft dus ook niet de oplossing te zijn voor het ruimtegebrek van de sportclubs.