Achterhoek

Politieman die verdachte in been schoot, wordt niet vervolgd

Onderzoek na het incident in Winterswijk
Onderzoek na het incident in Winterswijk © 112Achterhoek-nieuws/News United
WINTERSWIJK - De politieman die in mei vorig jaar in Winterswijk een verdachte in zijn been schoot, wordt niet vervolgd. Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie blijkt dat hij volgens de richtlijnen heeft gehandeld.
In de nacht van 26 op 27 mei waren er meerdere meldingen van poging tot inbraak in Winterswijk. Daarbij was steeds sprake van een verdachte met hetzelfde signalement.
De man wist in eerste instantie te ontkomen, maar in de vroege ochtend werd hij op heterdaad betrapt bij een rijtjeshuis aan het Staringplein. De verdachte sloeg weer op de vlucht en dreigde even later met een mes richting de politie.

'Politie, stoppen'

Toen de man er opnieuw vandoor ging, reageerde hij niet op het meermaals roepen 'politie, stoppen'. Daarop loste de agent in kwestie in de Jacob Catsstraat een waarschuwingsschot. Toen dat niet het gewenste resultaat had, schoot de agent gericht. De verdachte werd daarbij in zijn been geraakt.
De Rijksrecherche heeft - zoals gebruikelijk - onderzoek gedaan naar de juistheid van het wapengebruik door de politieagent. De conclusie is dus dat dat rechtmatig is gebeurd en dat de agent volgens de ambtsinstructie heeft gehandeld.