Gelderse Vallei

Droge huid door de kou, dit doe je er tegen

Smeren, smeren en nog eens smeren in de winter.
Smeren, smeren en nog eens smeren in de winter. © Pexels
EDE - Het sneeuwt en de temperatuur schommelt rond het vriespunt. De broze lippen, geïrriteerde huid en droge handen zijn daarbij ook in zicht. Hoe komt dit en wat kan je eraan doen?
"Er is geen specifieke temperatuur vanaf wanneer je huid begint uit te drogen", vertelt dermatoloog Liesbeth Sondermeijer van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze legt uit dat de omslag van de vochtige herfstperiode naar de droge winterperiode voor de meeste klachten zorgt. "Het gaat dus niet om de verandering in temperatuur, maar om de verandering in de luchtvochtigheid."

Hoe dan?

"Je huid wordt van binnenuit gehydrateerd door natuurlijk vocht", zegt de dermatoloog. Ze legt uit dat wanneer de luchtvochtigheid laag is, je huid openstaat en je meer van die natuurlijke vocht verliest. "Waardoor je huid geïrriteerde raakt."
Vooral mensen met aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts hebben last van een droge huid tijdens de periode van de herfst naar de winter. "Deze mensen missen namelijk een bepaalde hoeveelheid aan eiwitten die in de bovenste laag van de huid zitten." Ze vertelt dat je deze eiwitten moet vergelijken met het cement van een gemetselde muur. Deze mensen missen het cement, dus de stevige muur stort in. Of te wel: hun beschermlaag is kapot.
"Vooropgesteld staat dat de volledige huid kan uitdrogen", vervolgt de dermatoloog. Toch ziet ze vaak dat de klachten voorkomen bij de handen en onderbenen. Dit is volgens haar volstrekt logisch. "Deze plekken zitten het verste weg van je hart, waardoor je bloed de langste weg moet afleggen." Daarnaast bevatten deze plekken ook minder talgklieren dan bijvoorbeeld het gezicht. "En deze talgklieren zorgen ervoor dat je huid minder snel uitdroogt."
Er is ook goed nieuws. Je huid kan namelijk wennen aan de lagere luchtvochtigheid. "Na een tijdje past de huid zich aan en wordt de buitenste huidlaag dikker." Waardoor de huid zich beter kan afsluiten en de verdamping van je natuurlijke vocht afneemt, legt Sondermeijer uit.

Tips en tricks

Maar wat doe je aan zo'n droge huid? "Korter douchen, de verwarming op maximaal 18 graden en smeren met goede vettige crèmepjes", geeft de dermatoloog als tips mee. Vermijd daarnaast douchegel en -zeep. "Met deze middelen spoel namelijk de natuurlijke beschermlaag van je huid af." Maar mag je je dan helemaal niet meer wassen? "Tuurlijk wel", zegt Sondermeijer. "Maar beperk dit tot je haren, oksels en schaamstreek. In principe reinigt de huid op de rest van je lichaam zichzelf, maak dit dan ook alleen schoon met water."
Een verwarming boven de achttien graden droogt de lucht erg uit
Liesbeth Sondermeijer, dermatoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei
En wat zijn dan een 'goede vettige crèmes'? Eén ding is volgens de dermatoloog duidelijk, in dat lijstje behoort niet jouw 'lekkere ruikende bodylotion'. "Het voelt misschien fijn aan en ruikt lekker, maar bodylotions zijn niet vettig genoeg", zegt ze met een lach. Daarnaast trekt deze zalf niet diep genoeg de huid in. Een goed alternatief is volgens haar de oude vertrouwde vaseline. "Wanneer je dit te vettig vindt aanvoelen, kan je het mengen met een dagcrème." Sowieso zijn de doorzichtige vettige zalven volgens de dermatoloog een goede keuze.