Noord-Veluwe / Achterhoek

'Ellende en gedoe', eind nadert voor toeslag in snackbar

Een lekkernij in een ouderwets plastic bakje.
Een lekkernij in een ouderwets plastic bakje. © ANP
HARDERWIJK - De weerstand tegen de toeslag op plastic wegwerpbakjes groeit. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zegt dat de regelgeving niet te handhaven is. Ook de Tweede Kamer wil af van de toeslag. Hoe kijken snackbarhouders in Gelderland ernaar?
De toeslag op de plastic bakjes is niet alleen lastig te handhaven. Het is volgens de inspectie ook fraudegevoelig en niet goed uitvoerbaar, zo zeggen ze tegen de NOS. In aanloop naar de invoering van de toeslag verklaarde de inspectie al tegenstander te zijn. Ook partijen in de Tweede Kamer, waaronder de VVD en SP, zijn nu tegen de regelgeving. Het ministerie beraadt zich op de kritiek.

'Belachelijk'

"We vinden het belachelijk dat de regel er is", zegt een medewerker van Cafetaria Rozengaarde in Doetinchem over de toeslag. "Maar inmiddels hebben we geen plastic meer. Kort na de invoer van de regel zijn we overgegaan op rietsuikerbakjes."
Ook Cafetaria De Fijnproever in Tiel gebruikt deze bakjes. "Dat voel je flink in de portemonnee", laten zij weten. "Die hele regel zorgt voor niets anders dan ellende en gedoe. We gaan liever terug naar de plastic bakjes. Laten we hopen dat dat snel kan."

'Regels zijn regels'

Een medewerker van Cafetaria De Poort in Harderwijk is niet te spreken over de toeslag. "Die zooi slaat nergens op. Het zou fantastisch zijn als het teruggedraaid wordt." Ook hij is inmiddels overgestapt. "We gebruiken geen plastic meer. We vragen geen extra geld voor iets dat we al jarenlang hebben. Dat is onzin."
Hij geeft aan dat hij helemaal niet tegen het verminderen van plastic afval is. "Het is goed dat we iets anders doen, maar dan moeten wel de prijzen van de alternatieven omlaag. Ik gebruik nu kartonnen bakjes, die zijn drie keer zo duur. Maar ja, regels zijn regels."
Maar als het kon, zou ook De Poort teruggaan naar plastic. "Die bakjes waren een stuk beter. Het eten blijft warmer en lekkerder in plastic. Ook wordt de patat niet zo slap. Daarnaast trekt het vet in het karton en dat gaat vlekken. Het ziet er dan minder lekker uit. Dus wij hebben liever plastic."

Andere kritiek

Volgens de NOS is er meer kritiek op de regels. Zo wordt de toeslag alleen gerekend als er eten afgehaald wordt. Wie bij de snackbar eet, betaalt de toeslag niet. Ook is er geen minimumbedrag afgesproken, waardoor sommige cafetaria's maar 1 cent aan toeslag rekenen. Dat prikkelt de gast vervolgens niet om een herbruikbare verpakking te gebruiken.
Daarnaast noemt de inspectie de handhaving 'onmogelijk', omdat er toezicht gehouden moet worden op bijna een half miljoen bedrijven en instellingen.