Stedendriehoek

Apeldoorner moet cel in voor ontucht van ruim 20 jaar geleden

Het misbruik gebeurde zo'n twintig jaar geleden.
Het misbruik gebeurde zo'n twintig jaar geleden. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Een 47-jarige man uit Apeldoorn moet voor een half jaar de cel in voor ontucht met een destijds minderjarige. De man misbruikte zijn slachtoffer in de zomervakantie van 2001 en het ging tot in januari 2003 door. Hij is ook veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur.
Daarbij moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van 10.000 euro betalen.
Het misdrijf vond ongeveer twintig jaar geleden plaats in het ouderlijk huis van de vrouw in Apeldoorn en tijdens een vakantie in Spanje. Opvallend is dat de rechtbank nu pas tot een veroordeling komt. Dat komt doordat het slachtoffer pas in maart 2022 voor het eerst aangifte deed van seksueel misbruik. De inmiddels volwassen vrouw was destijds 14 en 15 jaar oud.

Betrapt door zus

Het misbruik stopte toen de zus van het slachtoffer de man betrapte. De man had toen een relatie met de oudere zus.
De zaak dient dus twintig jaar later en is toch niet verjaard. Dit komt doordat ontucht ernstige gevolgen heeft voor jeugdige slachtoffers. Denk aan negatieve gevolgen voor de psychische, emotionele en seksuele ontwikkeling. Uit de slachtofferverklaring blijkt dat dit ook in deze zaak het geval is. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan.

Man ontkent

De man ontkende de ontucht, maar de rechtbank twijfelt niet aan de verklaring van het slachtoffer. Haar verklaring wordt voldoende ondersteund met andere bewijsmiddelen. Gezien de ernst en de duur van het seksuele misbruik plus de impact daarvan op het slachtoffer, heeft de rechtbank gekozen voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Dit betekent dat de man zijn volledige straf moet uitzitten. Zijn houding tijdens het proces heeft ook invloed gehad op het vonnis.
De Officier van Justitie eiste een gevangenisstraf van twintig maanden, in plaats van de opgelegde celstraf van een half jaar. Dit komt doordat de rechtbank ziet dat de man zijn leven op orde heeft. Hij heeft een baan en een relatie, en toont geen pro-crimineel gedrag. Dit ziet de rechtbank als aanleiding om een lagere gevangenisstraf op te leggen en daarnaast nog een taakstraf van 160 uur.