Arnhem en omstreken

Buurt schrikt van explosie in appartement: 'Alles was kapot'

De ravage bij het appartement was maandag groot.
De ravage bij het appartement was maandag groot. © Persbureau Heitink / Omroep Gelderland
ARNHEM - Een dag na de explosie in een appartement aan het Schepen van Doorninckpad in Arnhem zijn de gevolgen nog goed zichtbaar. Op de grond liggen her en der nog kleine stukjes glas en aan zowel de voor- als achterzijde op de begane grond zijn grote, houten platen aangebracht.
Rond 16.00 uur klinkt op de benedenverdieping een harde knal. Buurman Peter Rütter gaat kort na de explosie het appartement binnen. "Ik trof een ravage aan", zegt hij een dag later. "Het glaswerk was naar buiten geklapt, de kozijnen lagen eruit en binnen was het een ravage. Gelukkig zijn de mensen die binnen waren ongedeerd gebleven. Ze zijn wel enorm geschrokken. Wat er nu precies naar binnen is gegooid, weten we niet. Het kan vuurwerk zijn geweest, of iets anders."

'Geen idee waarom'

Rütter vindt het vooral naar voor zijn buren dat zij nu niet hun huis in kunnen, zegt hij. Of er sprake is geweest van een rechtstreeks dreigement aan het adres van de bewoners, daar wil hij zich niet aan branden. "Je zou het wel zeggen. Maar ik weet ook niet precies wat er zich allemaal afspeelt. Ieder hier gaat zijn eigen weg, ik heb totaal geen idee waarom dit gebeurd is."
Een andere omwonende zegt dat ze blij was de bewoners heelhuids buiten te zien. "Als je de schade ziet, had je verwacht dat het erger met ze was. De ramen lagen eruit, de deur ook zo goed als helemaal. Alles was kapot, alleen het slaapkamerraam was nog heel. Meerdere mensen kwamen na de klap ook gelijk naar buiten toe", zegt ze.

Omgevallen kast

Ook een andere bewoonster van het Schepen van Doorninckpad zag de groep mensen die zich na de dreun buiten verzamelde. Ze zat met haar zusje televisie te kijken, toen ze de doffe klap hoorde. "Ik dacht eerst dat er op mijn kamer een kast was omgevallen, dus liepen we naar boven. Maar daar was niks. Eenmaal beneden zagen we dat er buiten allemaal mensen liepen."
Haar moeder zag enkele dagen een man die zich vreemd gedroeg en dronken oogde. Het leek een fout type, zegt ze. "Ze vond het verdacht, maar ik nam het niet zo serieus. Toen ik gisteren zag wat er was gebeurd, dacht ik daar wel aan terug. Mijn zusje en ik werden er wel een beetje bang van", geeft ze toe. "Ik vroeg aan mijn buurmeisje: wat is er gebeurd? Maar zij wist het ook niet. Toen heb ik mijn vader gebeld om het te vertellen. Nu zijn we een dag verder en ben ik niet zo bang meer, maar wel geschrokken."
De politie is nog bezig met het onderzoek naar de explosie en kan niets zeggen over eventuele aanknopingspunten.
Verslaggever Michiel Fukking ging dinsdag langs om met buurtbewoners te spreken:
Explosie nog voelbaar