Stedendriehoek

Drie jaar cel geëist tegen Dmitri K.: 'Hij wilde Rusland steunen in oorlog'

Het OM heeft dinsdag bij de rechtbank in Rotterdam drie jaar cel en een boete van 350.000 euro geëist tegen Dmitri K.
Het OM heeft dinsdag bij de rechtbank in Rotterdam drie jaar cel en een boete van 350.000 euro geëist tegen Dmitri K. © ANP
GORSSEL - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag drie jaar cel en een boete van 350.000 euro geëist tegen Dmitri K. (56). Hij zou in 2022 stelselmatig spullen, zoals drones en microchips, naar Rusland hebben gestuurd die door het Russische leger kunnen worden gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne.
Dmitri K. zou daarbij tal van documenten hebben vervalst om zijn verboden handel verborgen te houden. Hij heeft zowel de Nederlandse als de Russische nationaliteit. Nadat de rechtbank zijn voorarrest eind vorig jaar had opgeschort, vertrok hij met zijn gezin uit zijn huis in Gorssel naar Rusland. De verdachte is dan ook niet in de rechtszaal verschenen.

EU-sancties overtreden

De man heeft een bedrijf dat handelt in elektronische goederen. Hij zou overal ter wereld technologie hebben aangeschaft en dat via Nederland naar Rusland hebben gestuurd voor 'technologische en militaire versterking', zei de officier van justitie eerder in de rechtbank. Het zou hierbij gaan om microchips, geleiders en drones van hetzelfde type dat door het Russische leger wordt gebruikt. De advocaat van K. zei eerder in de zaak dat het strafdossier onterecht de sfeer van Russische spionnen ademt.
Na de inval van Rusland op 24 februari 2022 werden de handelsbeperkingen van kracht. De zaak kwam aan het rollen nadat een Nederlandse bank een paar maanden later een melding van ongebruikelijke transacties over Dmitri K. had gedaan. Een onderzoek leidde al snel tot zijn arrestatie en een doorzoeking van zijn woning in Gorssel.
De rechtbank besloot dat hij zijn proces in vrijheid mocht afwachten, onder voorwaarde dat hij geen technologische goederen exporteerde en geen contact opnam met personen die werden genoemd in zijn strafdossier.

Diverse verklaringen

De Gorsselnaar heeft diverse verklaringen afgelegd, maar liet daarin volgens het OM "niet het achterste van zijn tong zien". Hij zou er financieel beter van hebben willen worden. Daarnaast zou hij ook hebben gehandeld omdat hij zijn vaderland wilde steunen in de oorlog tegen Oekraïne. Zijn advocaat bestrijdt dat laatste. "Hij had een bedrijfje en dat leverde alleen aan Rusland."
De zaak tegen Dimitri K. is uniek. Het is namelijk de eerste over het negeren van de sancties tegen Rusland, die aan de Nederlandse strafrechter wordt voorgelegd.