Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Wespenbestrijders razend druk: 'Het schiet omhoog'

Een wespennest.
Een wespennest. © Pixabay
APELDOORN - Ze zijn de schrik van de zomer, maar in de herfst verwacht je ze niet of nauwelijks meer. Toch vliegen er voor de tijd van het jaar nog behoorlijk veel wespen rond. Een rondgang langs ongediertebestrijders leert dat mensen in deze periode bovengemiddeld veel wespennesten aantreffen. Sinds half september is het topdrukte en ook nu, ver in oktober, zijn de bestrijders nog dagelijks op pad.
"Het is echt niet normaal. Het blijft lang doorgaan dit jaar", zegt Jairo van Jonker Ongediertebestrijding. "We hebben iemand rondrijden die alleen maar wespenbestrijding doet. Hij heeft 12 tot 20 adressen per dag."
Normaal gesproken zijn dat aantallen voor de zomer. "Het is vooral heel erg laat op gang gekomen. Juli en augustus viel eigenlijk een beetje tegen", zegt Jairo. Niet voor niets plannen bestrijders hun vakantie dan ook bewust niet in de zomermaanden, maar vaker in oktober. "Nu is het dan toch best druk, omdat mensen op vakantie gaan terwijl er eigenlijk genoeg te doen is", beaamt ook Esther van der Wardt van ongediertebestrijding Heuvelrug.
Nesten zitten er al maanden, maar nu komen de wespen naar binnen
Het is volgens Van der Wardt niet zo dat er nu opeens nesten opduiken. "Die zitten er al maanden, maar het wordt nu kouder en dan komen de wespen naar binnen. Daarom zie je nu het aantal meldingen omhoog schieten."
Jeroen Nijland van Kristal Schoonmaak en ongediertebestrijding in Duiven heeft het naar eigen zeggen de laatste zes weken vier keer drukker dan normaal gehad. "Maar met de temperaturen van de afgelopen tijd is het niet gek dat de nesten nog actief zijn", legt hij uit.
Een erg druk wespenjaar was het overigens niet, blijkt uit de rondgang. "Door het natte begin van de zomer was het eigenlijk een heel slecht jaar voor bestrijders, maar in september trok het wel weer flink aan. Alleen vorig jaar was het veel drukker bijvoorbeeld, over het geheel genomen", schetst Robert van Jolie bestrijding uit Bennekom.
Nu nog een wespennest ontdekt? Je bent niet de enige

Wespennest altijd weg laten halen?

Mocht je thuis zelf een wespennest aantreffen dan hoeft het nest volgens bestrijder Willem uit Hierden niet per se weggehaald te worden. "Wespen zijn nuttige diertjes. Ik geef soms ook advies om ze te laten zitten. De Franse veldwesp, daar heb je bijvoorbeeld helemaal geen last van. Alleen als het nest net boven de voordeur zit ofzo, en de kinderen raken daarvan in paniek, dan is het een ander verhaal, maar vaak kun je het wel laten zitten."