Arnhem en omstreken

Celstraffen geëist tegen Vitesse-hooligans

Een van de goals van FC Twente
Een van de goals van FC Twente © ANP
ARNHEM - Zes Vitesse-hooligans hoorden dinsdag straffen van 4 weken cel tot 180 uur taakstraf tegen zich eisen voor vechtpartijen tijdens Vitesse-FC Twente op 19 september 2021.
Drie rechters behandelden de zaak, dat heet een meervoudige kamer. Ongebruikelijk voor ongeregeldheden tijdens een voetbalwedstrijd. De rechter merkt op dat het "onnodig lang geduurd heeft voor deze zaak behandeld is”. De vechtpartijen zijn meer dan twee jaar geleden.

Beelden van geweldsincident

Op beelden tijdens de zitting is te zien hoe het tot de vechtpartij komt. Het begint met een grote vlag die bij een 1-4 achterstand van Vitesse wordt gezwaaid. Een aantal supporters reageert op de vlag met scheldwoorden in de richting van de supporters die op dezelfde 'sfeertribune' staan. Zij reageren als door een wesp gestoken en snellen over de stoeltjes richting een aantal supporters die kritiek hebben.
Eerst lijkt de situatie in de kiem te smoren, maar enkele seconden later slaat de vlam alsnog in de pan. Een klein duwtje tegen één van de terechtstaande verdachten leidt tot een korte geweldsuitbarsting van nog geen twee minuten. Een slachtoffer krijgt een duw en valt drie rijen naar beneden en komt achter een reclamebord terecht. Twee verdachten snellen naar de man toe en beginnen op hem in te slaan.
Uit medische documenten blijkt dat hij daarbij een hersenschudding oploopt. Zijn advocaat vertelt dat er ook sprake is van PTSS bij één van de slachtoffers. De situatie ontwikkelt zich heel snel en daarop vallen er nog raken klappen in de richting van twee andere slachtoffers.

Erger voorkomen

Het snelle optreden van zowel stewards als aanwezige agenten in burger zorgen ervoor dat het bij deze geweldsincidenten blijft.
Vier van de zes verdachten hebben een strafblad van wie drie voor eerdere openlijke geweldpleging. Dat is voor de officier van justitie reden om tegen hen zwaardere straffen te eisen. Vier weken gevangenisstraf waarvan twee voorwaardelijk en 120 uur werkstraf hoort verdachte D. tegen zich eisen. Hij heeft een groot aantal incidenten op zijn naam staan en ook bij dit incident heeft hij een grote rol.
Verdachte M. hoort 180 uur werkstraf tegen zich eisen. Verdachte W. hoort één dag gevangenisstraf en 180 uur werkstraf eisen. Een dag omdat deze verdachte al eerder een taakstraf voor soortgelijke openlijke geweldpleging tegen zich hoorde eisen en daarom nu een gevangenisstraf moet krijgen.
De broers G. horen 180 uur werkstraf tegen zich eisen, waarvan 60 voorwaardelijk. Één van de broers beweegt zich aanvankelijk van het incident af, maar als hij ziet dat zijn broer klappen krijgt op de tribune, snelt hij naar de situatie toe om voor hem op te komen, zo verklaart hij. Om deze reden voert zijn advocaat op dat zijn deel onder noodweer zou moeten vallen. Bij noodweer zou sprake zijn van een vrijspraak voor de verdachte.
Daarna komt verdachte H. aan bod. Hoewel hij zich een groot deel van de tijd afzijdig houdt, slaat hij in op het slachtoffer die op de grond ligt. Om die reden hoort hij 200 uur werkstraf tegen zich eisen.
De rechter doet op 31 oktober uitspraak in de zaak.