Rijk van Nijmegen

Zo kwam de Radboud Universiteit in Nijmegen terecht

Hoogleraren uit 1923 in Nijmegen
Hoogleraren uit 1923 in Nijmegen © Regionaal Archief Nijmegen
NIJMEGEN - Precies honderd jaar geleden liep een lange stoet hoogleraren in toga over het Keizer Karel Plein. Een grote menigte vierde het oprichtingsfeest van de Katholieke Universiteit Nijmegen op 17 oktober 1923. Het hoofdgebouw stond pal aan het Keizer Karel Plein en de eerste colleges vonden plaats op verschillende plekken in de stad. De Katholieke Universiteit begon voorzichtig met drie faculteiten en groeide langzaam. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er nog maar vijfhonderd studenten.
Tegenwoordig is de Radboud Universiteit Nijmegen één van de grootste onderwijsinstellingen van Nederland met bijna 25.000 studenten. De universiteit viert haar eeuwfeest vandaag met een eucharistieviering in de Molenstraatkerk en een academische zitting waar ook koning Willem- Alexander bij aanwezig is. Donderdag begint het Arts & Science Festival op de campus dat drie dagen duurt.

Wie was Sint-Radboud?

Ook honderd jaar geleden was de eucharistieviering een belangrijk onderdeel van de festiviteiten. De katholieke gemeenschap had lang gestreden voor een eigen universiteit. In 1905 richtten de Nederlandse bisschoppen de Sint-Radboudstichting op. Zij wilden een eigen universiteit, omdat katholieken ondervertegenwoordigd waren in het openbaar bestuur, de advocatuur en de medische sector. De stichting is vernoemd naar de Sint-Radboud, de beschermheilige van de rooms-katholieke wetenschapsbeoefening. Radboud was rond het jaar 900 de bisschop van Utrecht. Hij hield zich tijdens zijn leven veel bezig met studie en wetenschap.
Hoofdgebouw Katholieke Universiteit in 1923
Hoofdgebouw Katholieke Universiteit in 1923 © Regionaal Archief Nijmegen

Nijmegen als de navel van Nederland

Verschillende steden waren honderd jaar geleden in de race om de katholieke universiteit binnen te halen. Ook Maastricht, Tilburg en Den Bosch voerden een actieve campagne. Uiteindelijk trok Nijmegen aan het langste eind. “De geografische ligging was één van de doorslaggevende factoren,” vertelt Jan Brabers. Hij deed onderzoek naar de geschiedenis van de Radboud Universiteit. “De bisschoppen vonden dat de katholieke universiteit een nationale instelling moest worden. Ze kozen voor Nijmegen, omdat de stad precies op de grens ligt van het katholieke zuiden en het protestantse noorden van Nederland. Het is qua sfeer ook de noordelijkste stad van het zuiden en de zuidelijkste stad van het noorden. Nijmegen werd gezien als de navel van het land.”
Tienjarige jubileum van de Katholieke Universiteit
Tienjarige jubileum van de Katholieke Universiteit © Regionaal Archief Nijmegen

Nijmegen zonder universiteit

De Nijmeegse gemeenteraad was enorm verdeeld over de komst van de katholieke universiteit. Zestien katholieke raadsleden stemden voor en vijftien niet-katholieke raadsleden stemden tegen. Uiteindelijk gaf de universiteit een grote impuls aan de stad Nijmegen, vertelt Brabers. “Na de Tweede Wereldoorlog groeide de Katholieke Universiteit enorm. Dat zie je ook terug in het inwoneraantal van de stad. Rond het jaar 2000 is berekend hoeveel inwoners Nijmegen zou hebben zonder de universiteit. De conclusie was dat het inwoneraantal dan ongeveer éénderde minder zou zijn.”

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.