Stedendriehoek

Koning mag miljoenen voor beheer Kroondomein houden

Niko Koffeman van de Faunabescherming.
Niko Koffeman van de Faunabescherming. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De subsidie die koning Willem-Alexander van 2016 tot 2021 heeft gekregen voor het beheer van Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn is rechtmatig. De Faunabescherming, die bezwaar had gemaakt bij de de rechter, vindt de uitspraak 'onrechtvaardig'.
De koning kreeg een recreatietoeslag voor het deel van het natuurgebied dat het hele jaar geopend is voor het publiek. Voor het deel van het gebied dat jaarlijks drie maanden gesloten wordt is die toeslag niet verstrekt en daar hoefde de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dan ook geen openstellingsverplichting voor op te leggen, zo heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag besloten.
De Faunabescherming wilde dat de koning 4,8 miljoen euro aan subsidie zou terugbetalen, omdat de voorwaarden voor subsidieverstrekking geschonden zouden zijn. Maar, stelt het college, de subsidie bestaat uit twee delen. Er wordt subsidie verstrekt voor het natuurbeheer in het hele Kroondomein en de koning krijgt net als alle andere natuurbeheerders een bedrag om recreatie in het natuurgebied mogelijk te maken. Die zogenoemde recreatietoeslag is alleen uitgekeerd voor het deel van het domein dat altijd toegankelijk is.

'Subsidie rammelt aan alle kanten'

Niko Koffeman van de Faunabescherming stelt dat de subsidie aan alle kanten rammelt. "Als je landgoedeigenaar bent in Nederland en je wilt subsidie hebben voor het beheer, dan moet je dat landgoed 358 dagen per jaar openstellen. Dat heeft de wet zo voorgeschreven. En de enige die dat niet hoeft, is de koning. Dat is niet in orde."
Hij heeft waarschijnlijk een telefoontje gepleegd naar de minister-president van kan je dat geld overmaken
Niko Koffeman, De Faunabescherming
Koffeman vindt dat de koning die subsidie niet hoort te krijgen. "Hij voldoet ook niet aan een aantal andere voorwaarden. Die subsidie moet eigenlijk aangevraagd worden bij de commissaris van de Koning. En hij heeft hem rechtstreeks aangevraagd bij de minister-president. Je moet het op papier aanvragen en er is helemaal geen papier waarop de koning zijn subsidie aanvraagt. Dus hij heeft waarschijnlijk een telefoontje gepleegd naar de minister-president van kan je dat geld overmaken." Volgens Koffeman heeft de rechter dit belangrijke argument niet meegenomen.
De uitspraak van het CBb in deze al lang voortslepende zaak is definitief. De Faunabescherming kan dus niet in beroep gaan. "Maar wij blijven strijden voor openstelling van het Kroondomein, dan maar op andere manieren."