Gelderland

De temperatuur gaat als een baksteen naar beneden

In veel huizen zal de verwarming komend weekend een graadje hoger worden gezet.
In veel huizen zal de verwarming komend weekend een graadje hoger worden gezet. © ANP
De laatste restjes warmte van de nazomer verdwijnen uit Gelderland. Eind deze week maakt de temperatuur een vrije val, zo voorzien de meteorologen. Is de winterjas nog niet uit de kast, dan mag dat komend weekend zeker gebeuren.
De voorbije dagen daalde het kwik in onze provincie al aardig. Eind vorige week schommelde de temperatuur boven de 20 graden, maar eind deze week moeten we het doen met nog maar de helft.

Droog en zonnig

Deze woensdag in Gelderland is fris begonnen, zegt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza. "De thermometer laat 5 à 6 graden zien, maar de wind maakt het een stuk kouder. Dat zal vandaag wel de hele dag het geval blijven, al loopt de temperatuur uiteindelijk op tot zo'n 15 à 16 graden. Maar we houden wel die matige en soms krachtige wind. Voor het gevoel is het toch wel lekker even de jas aan te doen, als je naar buiten gaat."
Eind deze week is de winterjas geen overbodige luxe.
Eind deze week is de winterjas geen overbodige luxe. © ANP
Het is deze dag droog, de zon schijnt en later op de dag neemt de bewolking vanuit het zuiden toe. In de avond keert de regen kort, maar hevig terug en dat zal ook donderdag zo zijn. Die dag belooft nat te worden, maar wel zacht: waarschijnlijk zal het zo'n 17 tot 18 graden worden.

Vanaf vrijdag wordt het koud

Niet alleen komt er regen onze kant op, ook de temperatuur verandert. "In de dagen na donderdag gaat de temperatuur als een baksteen naar beneden", voorziet weerman Van Bernebeek. "Ik denk dat we vrijdag en zaterdag op veel plaatsen niet eens meer aan de 10 graden komen, overdag. Dan regent het ook lange tijd, van vrijdagochtend tot zaterdagavond kan er op sommige plaatsen wel 30 millimeter regen vallen. De gevoelstemperatuur ligt dan rond het vriespunt."