Liemers

Bekende Oma Jam (77) overleden

Oma Jam tijdens het maken van haar populaire jam voor het goede doel
Oma Jam tijdens het maken van haar populaire jam voor het goede doel © Omroep Gelderland
BABBERICH - De Babberichse Riet Bodd, beter bekend als Oma Jam, is vorige week op 77-jarige leeftijd onverwacht overleden. Riet Bodd maakte acht jaar lang dagelijks jam voor het goede doel KWF. Zelf kreeg ze te maken met keelkanker en in diezelfde periode verloor ze haar man aan longkanker.
Het maken van jam gaf Oma Jam kracht om door te gaan, maar ook voldoening: "Ik heb een tweede kans gekregen en daar moet ik wat mee doen", vertelde ze eerder aan Omroep Gelderland.

Potjes gezocht

In 2015 deed Riet in het programma Gelderland Helpt voor het eerst een oproep, omdat ze op zoek was naar glazen potjes voor haar zelfgemaakte jam. Vanuit de hele provincie kwamen reacties van mensen. Al vrij snel kreeg Oma Jam meer bekendheid in de regio en waren de ingrediënten niet meer aan te slepen. Ze maakte wekelijks zo'n dertig potten jam.
Riet Bodd herstelde van keelkanker, maar door de chemobehandelingen waren haar slijmvliezen in haar mond zo beschadigd geraakt dat ze zelf geen vast voedsel kon eten en dus ook niet zelf haar jam kon proeven.
Haar kinderen en kleinkinderen hielpen Oma Jam met de recepten, het inzamelen van de potjes en het inkopen van het fruit. Een tweede oproep voor geleisuiker in het programma Gelderland Helpt leverde haar 453 kilo op, geschonken door particulieren en bedrijven. Haar jam was in verschillende winkels te koop en ook in haar voortuin was een verkooppunt. Ze had het zo druk dat ze vaak nog 's avonds er mee bezig was.

'Zolang ik het nog kan'

En als er aan haar werd gevraagd: Hoelang gaat u er nog mee door? Dan was het antwoord standaard: "Zolang ik het nog kan." Ze heeft uiteindelijk een totaalbedrag van 26.641 euro opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Voor Oma Jam was dat heel belangrijk: "Er zijn een hoop mensen die moeten vechten voor hun leven en dat moet de wereld uit geholpen worden, daar doe ik het voor", liet ze in een eerder interview bij Omroep Gelderland weten.

'Bedankt voor al jouw tijd'

Via de Facebookpagina van Oma Jam komen verschillende reacties binnen van mensen die veel waardering hebben voor wat Oma Jam gedaan heeft. "Riet, bedankt voor al jouw tijd die je in al die jaren jam maken hebt gestopt. En dat allemaal voor het KWF", schrijft een van haar volgers.
De familie bedankt iedereen voor de steun die zij alle jaren hebben gekregen en de goede reacties op de jam: "We denken hier met een fijn gevoel aan terug."
Bekijk hier de videobeelden die eerder van Oma Jam werden gemaakt:
Oma Jam (77) onverwacht overleden