Gelderse Vallei

'Ooit is het altijd dierendag', weet Falco van Hassel

Falco van Hassel van Partij voor de Dieren.
Falco van Hassel van Partij voor de Dieren. © X
WAGENINGEN - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stellen we Gelderlanders aan je voor die kans maken op een Kamerzetel. Dit is Falco van Hassel van Partij voor de Dieren.
Falco van Hassel is geboren in het jaar 2000 en komt oorspronkelijk uit Sittard-Geleen. Hij streek voor zijn studie neer in Wageningen. Hij werkt in het communicatieteam van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren. Hij is voor die partij de jongste kandidaat.
In Leeuwarden studeerde Van Hassel diermanagement. Hij studeert nu aan Wageningen University. Daarnaast is hij actief bij de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, PINK!.

Geïnspireerd door Greta Thunberg

In de weken voor Prinsjesdag in 2018 dook hij met andere jongeren op in Den Haag. Spijbelend. Ze waren geïnspireerd door de toen 15-jarige Zweedse Greta Thunberg. Thunberg ging al twee weken niet naar school maar voerde actie voor een beter klimaat bij het Zweede parlement in Stockholm.
Op de kandidatenlijst van zijn partij voor de Tweede Kamerverkiezingen staat de inwoner van Wageningen op plek 12. Of zijn partij dat aantal zetels wint, valt te bezien maar zonder zelfvertrouwen hoef je er niet aan te beginnen. "Op naar de 12 zetels, zodat ook ik vanaf december als Kamerlid kan strijden voor onze idealen", schreef hij op X.
De komende vier jaar regel ik een leefbaar en duurzaam Gelderland, met ruimte voor de dieren en de natuur
Falco van Hassel
Op 12 zetels stond de partij van Esther Ouwehand in mei van dit jaar bij de peiling van Ipsos. Maar daarna brak er een rel rond haar persoon uit. In september wilde het toenmalige bestuur Ouwehand niet voordragen als lijsttrekker vanwege 'signalen en informatie over meerdere integriteitsschendingen'.

Interne crisis

Het bestuur haalde bakzeil en trad terug. Het daaropvolgende bestuur pleitte de politica na een onderzoek vrij. Of de interne crisis sporen heeft achtergelaten bij de partij en hoe diep die zijn, blijkt 22 november in het stemhokje. Op sociale media hield de Wageningse student zich over de affaire afzijdig.
Maar uiteraard gaat dierenwelzijn hem aan het hart. Op Werelddierendag, 4 oktober, plaatste hij op X een foto van een varken in het nauw. "Ooit is elke dag dierendag, voor álle dieren. Tot die tijd zal ik blijven strijden voor hun rechten en welzijn."

Uitzending gemist

Radio | Falco van Hassel was op 6 november 2023 te gast bij Radio Gelderland om te vertellen over zijn plannen voor Gelderland. Klik hier om de radio-uitzending terug te luisteren.
TV | Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Falco van Hassel van de Partij voor de Dieren:
Falco van Hassel van Partij voor de Dieren te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.