Arnhem en omstreken

Deze 150 jaar oude molen dreigt dicht te moeten

Molen De Kroon in Klarendal
Molen De Kroon in Klarendal © Molen De Kroon
ARNHEM - Molen De Kroon in Arnhem, ook wel bekend als de Klarendalse Molen, heeft in haar ruim 150-jarig bestaan al een hoop doorstaan: een verplaatsing, een brand en onder meer een grote restauratie. Inmiddels is er dringend geld nodig voor het vervangen van een aantal onderdelen. Vrijwilligers zijn daarom een inzamelingsactie begonnen.
De molen in de wijk Klarendal is volgens de initiatiefnemers een iconische plek in de omgeving die vaak dient als ontmoetingsplek. Zonder financiering kan de molen niet blijven draaien én niet open blijven voor bezoekjes publiek, aldus de bezorgde initiatiefnemers.
Suus Brands, voorzitter van de Stichting Klarendalse Molen, kijkt vanuit haar huis uit op de molen. "Ik voel me er daarom mee verbonden. Zeker 's avonds zie je de mooie verlichte wieken van de prachtige oude molen. Maar ook binnen is het er heel gezellig en aangenaam", vertelt ze.

Onveilig

De kap, stelling en draagconstructie zijn aan vervanging toe en dat kost veel geld. "Een molen moet elke zoveel jaar helemaal geüpdatet worden. Er is een advies van deskundigen gekomen en die zeggen: het is onveilig aan het worden. Er moet iets gebeuren", legt Brands uit.
Hoewel er subsidies worden aangevraagd, is er meer nodig. Het geld dat met de inzamelingsactie wordt opgehaald, wordt verdubbeld door de Stichting Klarendalse Molen. "We willen laten zien aan de instanties dat we zelf ook in staat zijn om een gedeelte van het bedrag bij elkaar te werven. Als we allemaal iets bijdragen, zorgen we er samen voor dat hij kan blijven bestaan."

Geschiedenis

De korenmolen werd in 1849 gebouwd aan de Amsterdamseweg en kreeg in eerste instantie de naam 'De Hoop'. In 1870 werd de molen verplaatst naar de huidige locatie aan de Klarendalseweg.
In 2011 werd de molen nog verkocht voor het symbolische bedrag van 1 euro. Na een grote renovatie ging de molen in 2018 weer open. Tijdens de verbouwing werd onder meer de winkelruimte aangepakt.