Noord-Veluwe / Gelderse Vallei

Anne Kuik: 'Politiek kan best hectisch zijn'

Anne Kuik.
Anne Kuik. © ANP
ERMELO - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stellen we Gelderlanders aan je voor die kans maken op een Kamerzetel. Dit is Anne Kuik van het CDA.
Anne Kuik (36) woont in Ermelo en kwam ter wereld in Emmen, daar ging ze ook naar school.
In 2017 kwam ze voor het CDA in de Tweede Kamer met 15.906 voorkeurstemmen. Een jaar eerder werkte ze nog in de journalistiek en was ze redacteur en radiopresentator bij de EO.
Haar eerste stappen in de politiek zette ze in haar vroegere woonplaats Groningen waar ze ook studeerde. Tussen 2012 en 2014 zat ze voor het CDA in de gemeenteraad van Groningen, ze was lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Het raadslidmaatschap legde ze neer toen haar partner Paul de Rook in dat jaar in Groningen wethouder werd. De Rook is lid van D66.

Bevallen van dochtertje

Vorig jaar was Kuik als Kamerlid tijdelijk uit de running omdat ze in verwachting was. Op 8 juni 2022 beviel ze van een dochter. Ze werd op dat moment in de CDA-fractie vervangen door Evert Jan Slootweg uit Bennekom, die een nieuwe job heeft als wethouder in de gemeente West Maas en Waal.
De komende vier jaar regel ik een betere verdeling van politiecapaciteit in de regio, dus ook Gelderland
Anne Kuik
Kuik is een liefhebber van muziek. "De politiek kan best hectisch zijn, maar ik ontspan me door naar muziek te luisteren als ik in de trein zit of op straat loop. Als het lekker weer is loop ik vaak met oortjes in door de stad", zegt ze op de site van de Tweede Kamer.

Zeven plaatsen lager

Voor de komende verkiezingen staat de inwoonster van Ermelo op de tiende plaats, zeven plaatsen lager dan in 2021. Het lijkt gezien de stand van het CDA in de peilingen onmogelijk voor Kuik om een Kamerzetel te bemachtigen, of het moet gebeuren met voorkeurstemmen.
Op berichtenplatform X meldde Kuik na de bekendmaking van de kandidatenlijst van haar CDA: "Plek 10. Dat betekent een stevige klus om mijn werk in de Kamer te kunnen doorzetten, maar met mijn motto: 'houd moed en maak het verschil’ ga ik er vol voor!"

Uitzending gemist

Radio | Anne Kuik was op 15 november 2023 te gast bij Radio Gelderland om te vertellen over haar plannen voor Gelderland. Klik hier om de radio-uitzending terug te luisteren.
TV | Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Anne Kuik van het CDA:
Anne Kuik van het CDA te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.