Rivierengebied

Stikstof zit verbreding brug bij Kesteren nog steeds dwars

Stikstofprobleem zit Rijnbrug dwars.
Stikstofprobleem zit Rijnbrug dwars. © Omroep Gelderland
KESTEREN - Er moet nog steeds een stikstofoplossing worden gevonden om de verbreding van de Rijnbrug tussen Kesteren en Rhenen mogelijk te maken. De verbreding is een project van de provincies Gelderland en Utrecht en het Rijk. Aan de klus hangt een prijskaartje van 141 miljoen euro.
Doordat bij verbreding en gebruik van de weg meer stikstof wordt uitgestoten, moeten er maatregelen worden genomen. Maar daar is nog niet meteen een oplossing voor. De provincie Utrecht zegt in stukken zelfs dat het project voor ‘onbepaalde tijd’ is uitgesteld.

'Binnen paar maanden oplossing'

De Gelderse coalitie wil opheldering. Toch denkt de Gelderse gedeputeerde Klaas Ruitenberg niet dat de soep zo heet wordt gegeten. “Met dat 'onbepaalde tijd' moet je niet aan een hele lange tijd denken. Dit soort problemen kosten natuurlijk gewoon tijd, maar ik denk dat we binnen een paar maanden een oplossing hebben. En dan kunnen we gewoon weer verder.”
Wij worden er zeer moedeloos van
Eric Damme
Het project rond de verbreding van de Rijnbrug loopt al jaren. “Wij worden er zeer moedeloos van", vertelt Eric Damme van Ondernemersvereniging Kesteren. “De hele omgeving, onze woonplaats Kesteren heeft hier heel veel last van qua leefbaarheid en economie", zegt hij. “En met elk jaar vertraging wordt het gewoon tien miljoen euro duurder.”
Dat komt door de oplopende kosten. De brug verbindt de Betuwe met Rhenen en Veenendaal. Ook aan de andere kant van de brug in Rhenen willen ze niets liever dan een oplossing. “Ons personeel moet langer blijven omdat vrachtwagens in de file staan, onze klanten kunnen ons soms niet eens bereiken. Er is echt economische schade", vertelt ondernemer André Toonen.

'Wordt alleen maar erger'

Het stikstofprobleem zorgt voor vertraging, maar dat zien de ondernemers niet meer zitten. “We hebben al heel veel energie in dit project gestopt. En nu komen er alleen maar huizen bij, het probleem wordt alleen maar groter", stelt Damme.
Ruitenberg denkt dat de opgelopen vertraging kan worden ingelopen. “Ik heb al met mijn collega in Utrecht afgesproken dat we proberen om uiteindelijk samen het lintje door te knippen.”
In Kesteren hopen ze maar dat dat snel lukt. “Geen uitstel nu. Er moet nu worden doorgepakt", sluit Damme af.