Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Wachtlijsten zijn onacceptabel voor Lisa Westerveld

Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA achter het spreekgestoelte van de Tweede Kamer.
Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA achter het spreekgestoelte van de Tweede Kamer. © ANP
NIJMEGEN - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stellen we Gelderlanders aan je voor die kans maken op een Kamerzetel. Dit is Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA.
Lisa Westerveld (41) werd geboren in Aalten. Voordat ze neerstreek in Den Haag in 2017 als Kamerlid voor GroenLinks had ze naam gemaakt als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Ook was Westerveld woordvoerder bij de Algemene Onderwijsbond.
De inwoonster van Nijmegen heeft hart voor jongeren en sport. Ze trapt graag een balletje in dames 2 van Quick 1888. En ze roert zich geregeld op sociale media op het gebied van jeugdzorg. Onderzoek van Omroep Gelderland wees bijna anderhalf jaar geleden uit dat meer dan de helft van jongeren in Gelderland kampt met depressieve gevoelens.

Inzet voor jeugdzorg

Westerveld zei toen: "Wachttijden lopen op tot 17 weken of langer. We zouden het heel gek vinden als je een been breekt en we zeggen, je krijgt eerst een intake en dan moet je nog een paar weken wachten. Waarom doen we dat bij de mentale zorg wel?"
De komende vier jaar regel ik in Gelderland onderwijs, zorg, sport voor ieder kind in de eigen buurt
Lisa Westerveld
Dit voorjaar werd de Hervormingsagenda Jeugd vastgesteld, de jeugdzorg gaat op de schop. PvdA en GroenLinks stelden in de aanloop naar het debat over de hervorming van de jeugdzorg harde eisen. Gemeenten moesten worden verplicht om specialistische jeugdzorg in te kopen, zoals hulp aan jongeren met eetstoornissen. Verder wilden beide partijen een einde aan excessieve winstuitkeringen en andere negatieve gevolgen van marktwerking in de jeugdzorg. De twee gaan met één lijst de landelijke verkiezingen in, met Westerveld op plek 5.

Oom heeft syndroom van Down

Westerveld maakt zich ook sterk voor mensen met een beperking, iedereen moet meedoen. "De jongste broer van mijn moeder heeft het syndroom van Down", liet ze eens optekenen. "Hij is slechts acht jaar ouder dan ik. Ik heb veel van mijn moeder en deze oom geleerd. In Nederland gaan er nog steeds kinderen naar het speciaal onderwijs waar ze met een busje naartoe worden gebracht. Heel veel kinderen komen zo niet in aanraking met kinderen met een beperking. Ze groeien apart van elkaar op. Het is mijn overtuiging dat ze van elkaar leren als ze wél samen opgroeien."
Over inclusie gesproken, eind september dook het Kamerlid op bij een demonstratie door transjongeren bij het Radboudumc in Nijmegen. Onderwerp: de wachtlijsten voor transities. "Wachtlijsten van drie jaar (of langer!) voor transgenderzorg zijn onacceptabel", schreef Westerveld op X. "Iedereen moet kunnen zijn wie je bent."

Uitzending gemist

Radio | Lisa Westerveld was op 14 november 2023 te gast bij Radio Gelderland om te vertellen over haar plannen voor Gelderland. Klik hier om de radio-uitzending terug te luisteren.
TV | Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Lisa Westerveld van GroenLinks/PvdA:
Lisa Westerveld van GroenLinks/PvdA te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.