Rijk van Nijmegen

Geliefd beeld gestolen uit tuin van Martinus

Het gestolen beeld.
Het gestolen beeld. © Mia Vullings
BERG EN DAL - Een kunstwerk van 125 kilo is gestolen uit de bostuin van de serviceflat Groot Berg en Dal in Berg en Dal. Eigenaar Martinus is er diep door geraakt. Het kunstwerk heeft een grote emotionele waarde voor hem.
"Ik heb het beeld samen met mijn vrouw uitgezocht bij de opening van de zaak", vertelt Martinus. "Bovenop zitten twee vogeltjes en onderaan zijn drie uitsteeksels. Die staan voor mijn kinderen." Het beeld is als een stamboom voor Martinus en zijn gezin. Jarenlang konden ze erop uitkijken in hun tuin, maar nu moeten ze het beeld missen.

Geen spoor van de dader

Martinus werd door een buurman getipt over de diefstal. "Alleen de sokkel is nog over", vertelt hij. Hoe het beeld gestolen kon worden is een raadsel. Het weegt namelijk 125 kilo. Vooralsnog is er nog niets bekend over de dader. "Niemand heeft iets gezien of gehoord", aldus Martinus. "Het is ook geen bronzen beeld maar van steen, dus ik snap niet wat een ander ermee zou moeten."
Het beeld is niet te zien vanaf de weg en daarom is er het vermoeden dat de dief iemand is die af wist van de plek van het beeld. "Het staat hier gewoon in de tuin. Iemand moet haast wel helemaal naar binnen gereden zijn om het beeld weg te halen", vertelt Martinus.

Gemis voor iedereen

Niet alleen voor Martinus is het beeld een gemis, maar ook voor de andere bewoners van de flat. "Er wonen hier veel oude mensen die slecht ter been zijn. Die zitten de hele dag een beetje voor het raam en kijken dan uit op het beeld", vertelt Martinus. De bewoners willen zelfs geld inzamelen voor een nieuw beeld, maar daar zit Martinus nog niet op te wachten. "Daar is het nog te vroeg voor. Ik hoop nog steeds dat het beeld terug komt."