Rijk van Nijmegen

Boeren aan de deur bij Rob Jetten

Rob Jetten, lijsttrekker voor D66
Rob Jetten, lijsttrekker voor D66 © ANP
UBBERGEN - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stellen we Gelderlanders aan je voor die kans maken op een Kamerzetel. Dit is Rob Jetten van D66.
Dat Rob Jetten (36) wordt gekozen als volksvertegenwoordiger in Den Haag is een formaliteit. Hij voert namelijk de lijst voor D66 aan en is partijleider.
Jetten woont in Ubbergen en werd geboren in Veghel. Voordat hij naam maakte in Den Haag was Jetten fractievoorzitter voor D66 in Nijmegen. Ook was hij voorzitter van Jonge Democraten. Jetten werkte voorheen bij ProRail als regiomanager bouwmanagement voor Noord- en Oost-Nederland.
Begin vorig jaar werd de inwoner van Ubbergen minister voor Klimaat en Energie. Hij was daarvoor Tweede Kamerlid en ook drie jaar fractievoorzitter voor die partij.

Bezoek van boeren

Op het hoogtepunt van de spanningen rond boeren - Jettens partijgenoot Tjeerd de Groot riep op de veestapel te halveren - kreeg Jetten vijf aanhangers van Farmers Defence Force (FDF) aan de deur in Ubbergen, dat is inmiddels drie jaar geleden.
Jetten zat ziek thuis vanwege een coronabesmetting en de bezoekers kwamen hem een voedselpakket brengen. Ze hadden geen kwaad in de zin, stelde Jetten vast. Maar hij zei ook: "Hier is een grens overschreden. Ik hoop dat het de laatste keer was dat ik FDF – of welke actiegroep dan ook – thuis op bezoek kreeg."

Beveiligd

Voor de Ubbergenaar werd het twee jaar later helaas een graadje erger. Jetten, inmiddels klimaatminister in het kabinet-Rutte 4, moest vanwege het opgelaaide stikstofdebat permanent worden beveiligd. Eerder werd de woning van stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) in Hierden al belaagd.
Begin dit jaar kreeg een 21-jarige man uit Doetinchem een werkstraf van 50 uur voor het online bedreigen van landelijke politici in de coronaperiode, onder wie Jetten. "Jullie gaan allemaal opgehangen worden op live tv en iedereen zal feesten op jullie dood”, schreef de man op Instagram.
Vorig jaar zomer nam de Tweede Kamer een motie aan die het kabinet opdracht gaf het ongewenst en onaangekondigd bezoeken van politici te verbieden of strenger aan te pakken. De motie was ingediend door Jettens eigen partij, D66.

Uitzending gemist

Radio | Marijke Seynhaeve van D66 was op 13 november 2023 te gast bij Radio Gelderland om te vertellen over haar plannen voor Gelderland. Klik hier om de radio-uitzending terug te luisteren.
TV | Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Rob Jetten van D66:
Rob Jetten van D66 te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.