Arnhem en omstreken

Sarah Dobbe (SP): 'Heel onrechtvaardig dat er armoede is'

Sarah Dobbe van de SP.
Sarah Dobbe van de SP. © RTV Connect
ARNHEM - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stellen we Gelderlanders aan je voor die kans maken op een Kamerzetel. Dit is Sarah Dobbe van de SP.
Sarah Dobbe (44) groeide op in Zwolle en verhuisde later naar Arnhem. Na haar opleiding ontwikkelingsstudie deed ze onderzoek naar arbeidsmigratie op de Filipijnen en deed ze ontwikkelingswerk in Cambodja.
Terug in Nederland was ze actief voor FNV Zorg. Tegenwoordig is ze woordvoerder voor de landelijke SP-fractie in Den Haag, de fractie die ze nu wil vertegenwoordigen in de Tweede Kamer.
Volksvertegenwoordiger is ze nu nog lokaal, in de gemeenteraad van Arnhem maakt Dobbe zich onder meer sterk voor schimmelvrije sociale huurwoningen en houdt ze zich bezig met de misstanden op het vakantiepark van Peter Gillis.

Pleisters plakken

In dagblad de Gelderlander maakte ze onlangs gewag van haar landelijke ambities. "De Tweede Kamer is een fantastische kans het direct goed voor iedereen te regelen, zonder dat je straat voor straat hoeft te bevechten."
De komende vier jaar regel ik voor Gelderland zorgbuurthuizen in elk dorp en elke stad
Sarah Dobbe
Armoede, Dobbe kan er niet tegen. "Wat ik altijd al heb gehad, is dat ik het heel onrechtvaardig vind dat armoede bestaat. Dat is ook de reden dat ik naar Cambodja ben gegaan voor ontwikkelingssamenwerking. Dat heb ik jaren met veel plezier gedaan, maar ik vond op een gegeven moment dat ik veel bezig was met pleisters plakken. Symptoombestrijding."

Kinderen in speelhallen

Eerder maakte Dobbe zich druk om het verslavende effect van speelhallen op kinderen. Samen met de ChristenUnie in Arnhem pleitte ze voor een gemeentelijk verbod om minderjarigen op kermisautomaten in zulke hallen te laten spelen. Dobbe: "In die arcadehallen staan veel behendigheidsspelletjes die leuk en prima zijn. Het probleem zijn de verslavende kansspellen die er staan, die schadelijk zijn voor kinderen. Daar horen kinderen niet op te kunnen spelen."
De Arnhemse staat op plek 6 van de landelijke SP-kandidatenlijst. Het hangt erom, want de club van partijleider Lilian Marijnissen (nu negen Kamerzetels) staat er in de peilingen niet goed voor en komt mogelijk slechts uit op vijf zetels.

Uitzending gemist

Radio | Sarah Dobbe was op 16 november 2023 te gast bij Radio Gelderland om te vertellen over haar plannen voor Gelderland. Klik hier om de radio-uitzending terug te luisteren.
TV | Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Sarah Dobbe van de SP:
Sarah Dobbe van de SP te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.