Noord-Veluwe

Chris Stoffer wilde chirurg worden, maar was snel genezen

Chris Stoffer aan de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer.
Chris Stoffer aan de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer. © ANP
ELSPEET - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stellen we Gelderlanders aan je voor die kans maken op een Kamerzetel. Dit is Chris Stoffer van de SGP.
Chris Stoffer (49) groeide op in Elspeet. Hij is al meer dan twintig jaar actief in de politiek voor de Staatkundig Gereformeerde Partij. Werd voor de SGP in 2002 raadslid in de gemeente Nunspeet. Voordat hij vijf jaar geleden Kamerlid werd als opvolger van Elbert Dijkgraaf werkte Stoffer bij Rijkswaterstaat Oost-Nederland.
De naam van Stoffer werd de afgelopen jaren genoemd als mogelijk opvolger van partijleider Kees van der Staaij. Toen de SGP-nestor in augustus aangaf te stoppen, werd de Elspeter aangesteld als lijsttrekker en fractievoorzitter.

Eén dag in het ziekenhuis

In het EO-programma Andries verklapte Stoffer in 2019 dat hij vroeger chirurg wilde worden. "Tot mijn 13e heb ik dat volgehouden. Toen belandde ik voor het eerst zelf in het ziekenhuis. Het was niets ernstigs en ik hoefde zelfs maar een dag te blijven, maar die ziekenhuisomgeving beangstigde me zo, dat ik meteen genezen was van dat verlangen.”
De komende vier jaar ga ik regelen voor Gelderland: een naam voor A1-A30 en dat wordt Knooppunt Het Ei
Chris Stoffer
Op zijn dertiende overleed ook zijn moeder. Dat vroege verlies deed de Elspeter later als parlementariër nadenken over omgaan met de dood en werd hij warm pleitbezorger van rouwverlof. In Trouw zei Stoffer begin september: "We moeten weer als schild voor de zwakken om gezinnen heen gaan staan, zeker als het een beetje minder gaat.”
Rouwverlof is (nog) niet wettelijk geregeld. In de tweede week van oktober deed de christelijke vakcentrale CNV aan het demissionaire kabinet een oproep om rouwverlof wettelijk mogelijk te maken, voor de duur van twee weken. Uit CBS-cijfers blijkt dat veel werknemers vaak langer dan een week afwezig zijn na het verlies van een naaste.

Vrouwen en SGP

Chris Stoffer kwam in 2002 in de gemeenteraad van Nunspeet met voorkeurstemmen. Zijn vriendelijkheid bij de benzinepomp zou hem daarbij hebben geholpen, schreef ND eerder dit jaar. Mensen kwamen speciaal voor hem op zaterdag, schreef de krant. "Hij tankte graag auto's vol in plaats van mensen het zelf te laten doen."
Politiek en vrouwen, bij de SGP is dat een heet hangijzer. In 2020 werd in Schouwen-Duiveland voor het eerst een vrouw wethouder namens de SGP. Op de Tweede Kamerkieslijst van Stoffers partij staan geen vrouwen. De in Harderwijk geboren lijsttrekker zegt er geen bezwaar tegen te hebben dat vrouwen politiek actief zijn. "Daar ga ik nu geen stevige uitspraken over doen", zei hij in hetzelfde interview in Trouw, "dat wakkert alleen maar polarisatie in de achterban aan."

Uitzending gemist

Radio | Chris Stoffer was op 9 november 2023 te gast bij Radio Gelderland om te vertellen over zijn plannen voor Gelderland. Klik hier om de radio-uitzending terug te luisteren.
Tv | Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Chris Stoffer van de SGP:
Chris Stoffer van de SGP te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.