Rivierengebied

De beste van Disney? Dat zijn deze films, zegt liefhebber Rein

Disneyliefhebber Rein van Willigen met zijn Disney collectie
Disneyliefhebber Rein van Willigen met zijn Disney collectie © Omroep Gelderland
ZALTBOMMEL - Disney bestaat vandaag precies honderd jaar. Rein van Willigen uit Zaltbommel is Disneyliefhebber en weet dan ook alles over de films en het bedrijf. Dit zijn de beste vijf films volgens Rein. Een tipje van de sluier: hij heeft een voorkeur voor de klassiekers.
De eerste vijf uitgebrachte films vindt Rein de beste. "Ik vind tekenfilms gewoon ontzettend mooi. Je begint met een leeg vel papier en kunt alles naar je hand zetten". Daarnaast is er nog een andere factor die de eerste films zo goed maakt volgens Rein. "Dat komt door de kracht van Walt Disney zelf. Alle vijf de films hebben een uniek eigen verhaal."

Sneeuwwitje

In 1937 bracht Disney hun eerste lange speelfilm uit: Sneeuwwitje en de zeven dwergen. De film is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm. Tegenwoordig is het een controversieel verhaal vanwege de positie van de vrouw in de film. Op het moment is Disney bezig met een verfilming van het verhaal. De latina actrice Rachel Zegler speelt daarin de rol van sneeuwwitje. Volgens Rein moeten we vooral niet vergeten in welke tijd deze films zijn gemaakt: "Het blijft een sprookje van Grimm, dat vergeten we. Het is een verhaal van 200 jaar oud."

Pinokkio

Pinokkio is de tweede langspeelfilm van Disney. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van Carlo Collodi uit 1883. De film was een groot succes en kreeg betere kritieken dan zijn voorganger.
Een deel van de Disney collectie van Rein
Een deel van de Disney collectie van Rein © Omroep Gelderland

Fantasia

De film Fantasia is de absolute favoriet van Rein. Opmerkelijk is dat er in de hele twee uur durende film geen woord gesproken wordt. In plaats daarvan is er in de film bekende klassieke muziek te horen. Zo zijn er stukken te horen van Johann Sebastian Bach, Tsjaikovski en Stravinsky. Juist die combinatie van muziek en beelden vindt Rein zo mooi aan de film.

Dombo

Hoewel de film Fantasia tegenwoordig gezien wordt als een klassieker, had de film destijds een teleurstellende opbrengst. Om hiervoor de compenseren werd de relatief korte (64 minuten) film Dombo gemaakt. Dit bleek een goede keuze want de film over de circusolifant met de grote oren werd een groot succes. Aanvankelijk kreeg de film nog kritiek omdat er vormen van racisme in zouden zitten. De kraaien zouden zijn gebaseerd op stereotypen van Afro-Amerikanen. Disney heeft daarom nu een disclaimer aan de film toegevoegd.

Bambi

In 1942 kwam de film Bambi uit. Dit verhaal gaat over een jong hertje dat alleen achterblijft nadat zijn moeder wordt doodgeschoten door een jager. Het is de eerste tekenfilm in de geschiedenis waarbij natuurgetrouwheid werd nagestreefd. Om dit te bereiken werden er zelfs levende herten in de studio gehouden om ze tam te maken en te bestuderen.