Arnhem en omstreken

Zorgen om egels ‘zo klein als een pingpongbal’

Veel egels zijn te klein voor hun winterslaap
Veel egels zijn te klein voor hun winterslaap © Omroep Gelderland
DOORWERTH - Opvangcentra voor egels maken zich op voor een drukke winter. De winterslaap van de stekelige diertjes is in aantocht, maar veel (jonge) dieren zijn te klein voor die winterslaap. Geprobeerd wordt de pasgeboren egels op gewicht te brengen. Maar naar verwachting zullen veel egels moeten overwinteren in de opvang. “Ze zijn zo klein als een pingpongbal.”
“Dit is de minst favoriete ruimte om te werken”, zegt Thijs Devlin als hij de egelafdeling binnenstapt. Een penetrante geur overheerst, maar went snel. “Egels zijn hele vieze beesten”, zegt hij over de vele uitwerpselen die de stekelige zoogdiertjes achterlaten. “We maken veel schoon, maar de geur blijft.”
Desondanks gaan de verzorgers van wildopvang Avolare in Doorwerth een drukke winter tegemoet. Met een kleine vijftig egels zijn de opvanghokken vrijwel allemaal bezet. Vooral veel jonge exemplaren hebben hulp nodig. De meeste zullen hun winterslaap op de afdeling moeten doorbrengen.

150 gram

“Dat er nu nog jongen binnenkomen, is op zich niet zo raar. Maar ze komen nu wel heel klein binnen. Meestal zijn ze rond deze tijd rond de 300 gram. Nu zijn ze vaak zo’n 150 gram.” Devlin vergelijkt de grootte met een pingpongballetje.
Zorgen om egels ‘zo klein als een pingpongbal’
De gevolgen kunnen rampzalig zijn. Dat weet ook Marjolijn Hoogland, bij opvang Onder De Regenboog in het Betuwse Eck en Wiel: “Bij een strenge winter komen egels met een te laag gewicht niet meer uit hun winterslaap. Want wakker worden kost dan te veel energie. Dat hebben ze niet in dat lijfje.”
De noodzaak om de diertjes in de winter te verzorgen, is dus groot. “Een egel moet z’n vetten hebben om zich op te rollen in de winter. Dat doen ze vanaf eind oktober. Laat geboren jongen hebben dat gewicht nog niet”, aldus Hoogland.

Zwangere egels

Bij de opvang in Doorwerth zien ze, naast veel jonge egels, ook meer zwangere stekeldieren in nood. Devlin: “Waar ze normaal de zwangerschap wel doorkomen en misschien daarna pas ziek worden en hier komen, zien we ze nu al eerder in de zwangerschap verschijnen”.
Deze jonge egel is 177 gram
Deze jonge egel is 177 gram © Omroep Gelderland
Er zijn meerdere oorzaken. Maar de afgelopen zomers met aanhoudende droogte spelen een grote rol, zien de opvangcentra. “Egels hebben daar veel last van. Insecten (hun voedsel, red.) kruipen dieper de grond in. Egels vinden ze niet en moeten grotere afstanden afleggen.”

Aanrijdingen

“Met alle gevolgen van dien: meer aanrijdingen in het verkeer of egels worden gepakt door honden. Dus het is een grotere cascade van problemen die we zien”, aldus Devlin. Opvang Noach in het Achterhoekse Halle ziet ook de aanwezigheid van mensen en robotmaaiers als een gevaar voor egels: “De dieren moeten zich aanpassen, en dat valt niet altijd mee”, aldus een medewerkster.
In de Doorwerthse opvang worden jonge egels goed gevoerd, zodat ze zo sterk mogelijk de winter ingaan. “De winterslaap begint ongeveer als de temperatuur onder de tien graden duikt. Dus dat kan al snel zijn. Als het warmer wordt, worden ze weer wakker. Door schommelende temperaturen kan dat soms voor één dag zijn. Dat kost ze veel energie.”
Een jonge egel in wildopvang Avolare
Een jonge egel in wildopvang Avolare © Omroep Gelderland
In Eck en Wiel werd het verzorgster Marjolijn Hoogland te gortig: “Ik vang geen egels meer op omdat ik ze te lang moet houden. Het werd te intensief. Ik verleen nu alleen nog eerste hulp.”

Kattenbrokken

Mensen kunnen thuis de egels een handje helpen: “Zorg dat er wat bladafval in de tuin blijft liggen. Creëer een hoekje waar insecten kunnen zitten en de egel dus lekker kan eten. Wil je hem echt goed ondersteunen? Zet dan een schaaltje met droge kattenbrokken neer. Dan komen ze de winter wel door”.