Stedendriehoek / Achterhoek

Homo, lesbo of 'een andere letter van het alfabet': deze kerk viert diversiteit

LOCHEM - Een pridevlag wapperend aan een kerk, het is nog steeds eerder uitzondering dan regel. In Lochem werd de regenboogvlag zondagochtend gehesen voor een speciale kerkdienst. "Enorm belangrijk, omdat je onder jongeren hoort dat ze zich zo beroerd voelen als ze merken dat ze anders zijn."
Alleke Wieringa, sinds 2021 predikante van de Remonstrantse kerkgemeente Lochem-Zutphen, begint de ochtend met het aansteken van gekleurde kaarsen. "LHBTIQA+", somt ze op. "Laten we vooral het hele alfabet gebruiken om God's veelkleurige schepselen recht te doen."

Gedwongen in de kast blijven

'Coming Out Sunday', zoals de viering heet, begon Wieringa tien jaar geleden in Utrecht. "We vieren de diversiteit van alle mensen, in alle kleuren. Een kerkdienst om iedereen die in de kast zit uit te nodigen om eruit te komen en mensen aan te moedigen om zichzelf te zijn."
Inmiddels werkt ze in de Achterhoek. "En het leek me nu een goed moment om het ook hier te doen." Maar is het nog nodig? "Ik vind het zelf heel normaal, maar het is nog steeds zo dat je in bepaalde kringen nog steeds niet uit de kast kunt komen. In kerkelijke kringen, maar ook in andere behoudende kringen."

'Heel normaal'

Gonnie Spaargaren komt al dertig jaar in de Remonstrantse kerk in Lochem. "Zo'n dienst als deze heb ik nog nooit meegemaakt. Maar ik vind het heel fijn dat mensen zich vrij voelen om te zeggen en doen zoals ze zijn. Het gaat om de mensen en dat iedereen zich thuis voelt in de kerk."
Predikante Alleke Wieringa.
Predikante Alleke Wieringa. © Omroep Gelderland
De aandacht die er is voor de LHBTIQ+ gemeenschap vindt ze soms wel wat te veel. "Het is goed dat er aandacht voor is, maar bij de overdreven aandacht zoals de Gay Pride denk ik: moet dat nou?" Om zich heen ziet ze wel dat het onderwerp bij andere kerken niet bespreekbaar is. "Ik hoop dat als daar mensen homo of lesbisch zijn, dat ze wel geaccepteerd worden. Maar dat weet ik niet."

Je thuis voelen in de kerk

Naast veel vaste gezichten, zijn er deze zondag ook nieuwe mensen in de kerk te vinden. "Ik vond het een hele mooie dienst en voelde me op m'n gemak", reageert Michiel Kreetz na afloop. Met zijn man Bert Petersen verhuisde hij onlangs van Amsterdam naar Harfsen.
Ze zijn na hun verhuizing op zoek naar een kerk om zich bij thuis te voelen. "Er zijn echt wel meerdere kerken waar je welkom bent, zoals de Oud-Katholieke Kerk in Arnhem en de Dominicuskerk in Amsterdam."

Uitgesloten na coming out

Maar het stel heeft ook andere ervaringen. "Ik heb een verleden in de Pinkstergemeente als jong mens, en daar werd ik echt uitgesloten toen ze erachter kwamen dat ik van mannen hou", aldus Bert. "Daarom voel ik me extra welkom bij zo'n dienst zoals ik die vandaag heb meegemaakt."
"Er is nog een weg te gaan", concludeert Wieringa. "Het geloof kan zoveel betekenen. Het contact met mensen, een fijne gemeenschap." Coming Out Sunday wordt wat haar betreft een traditie. "Om een welkome samenleving te maken, voor iedereen."