Gelderse Vallei

'Afsluiting Hoge Veluwe brengt wolven met elkaar in conflict'

Een wolf moet zich kunnen verplaatsen
Een wolf moet zich kunnen verplaatsen © Pixabay
OTTERLO - Als Park de Hoge Veluwe de faunapassages afsluit, brengt dat wolven vrijwel zeker ernstig in het nauw. Het kan leiden tot conflicten tussen wolven over hun territorium. Dat zegt Leo Linnartz, wolvenexpert van ARK Natuurontwikkeling.
Het Openbaar Ministerie (OM) zei eerder dat het afsluiten van de passages de wolf verstoort. Linnartz bevestigt dat: "Als wolven jongen krijgen, dan moeten die na een tijdje het park kunnen verlaten. Er moeten dus voldoende uitgangen zijn. Doe je dat niet, dan kunnen de jongen niet weg. Maar ze kunnen ook niet blijven, want dat kan leiden tot ernstige conflicten tussen de jongen en de territoriumhouders (het oorspronkelijke wolvenpaar, red.). Dat kan niet de bedoeling zijn. Het is sowieso raar om de Veluwe met hekken in stukken te delen. De Veluwe zit vol met wild, dat is prima voor de wolf."
"Op de Hoge Veluwe is een roedel met vijf tot tien wolven. Dat zijn het ouderlijk paar en jongen van dat jaar. De mannetjes gaan gebruikelijk na een jaar weg, net voor of net na dat de nieuwe welpen komen. De vrouwelijke nakomelingen blijven soms een of twee jaar langer, maar dat geldt niet voor alle vrouwtjes. Als volgend jaar nieuwe jongen komen, zijn er een of twee vrouwtjes gebleven", vertelt Linnartz.

'Bloedverversing nodig'

Er is nog een probleem met het afsluiten van de faunapassages, legt Linnartz uit: "Op termijn moet er bloedverversing komen in de roedel. Bijvoorbeeld als een van de territoriumhouders doodgaat door ouderdom of een trap van een hert. Dan moet er vervanging binnen kunnen komen."
De politie heeft de provincie Gelderland gevraagd op te treden tegen Park de Hoge Veluwe vanwege het afsluiten van de faunapassages. De provincie weigerde het verzoek van de politie om in te grijpen. Volgens de provincie zijn er genoeg andere passages wel open en kan de wolf ook de reguliere toegangen gebruiken. “Uit onderzoek van januari blijkt dat een wolf over het hek is geklommen, tussen het gaas van het raster en het prikkeldraad door.”