Achterhoek

'Levensgevaarlijke rotondes' zorgen opnieuw voor discussie na verongelukken 14-jarige scholiere

DOETINCHEM - Er moet een einde komen aan de 'levensgevaarlijke' rotondes in Doetinchem. Liever vandaag dan morgen als het aan lokale politieke partijen ligt. Vrijdagochtend werd een 14-jarig meisje uit Wehl aangereden op de rotonde bij het Zaagmolenpad terwijl ze op weg was naar school. De pas aangelegde rotondes zijn al langer onderwerp van discussie.
Op de dag na het ongeluk worden bloemen gelegd op de plek des onheils. “Het was een heel lief meisje. Ze stond altijd voor me klaar”, zegt een 13-jarige vriendin, een scholiere van het Metzo College. Op weg naar school ging het mis. Een vrouwelijke bestuurder, die inmiddels is aangehouden, zag het meisje uit Wehl over het hoofd waarna ze in het ziekenhuis overleed.
Na het tragische ongeval laait de discussie over gevaarlijke rotondes weer op. Al langer wordt gewaarschuwd voor ongelukken en bijna-ongelukken die plaatsvinden. “Ik houd m’n hart weleens vast”, zegt omwonende Jan Wanroij. “De automobilisten rijden gewoon door terwijl er fietsers aan komen.”

Meer onveilige rotondes

Er zijn meer plekken in Doetinchem waar het rammelt, vindt Maarten op de Weegh. De fractievoorzitter van PvdA Doetinchem stelt schriftelijke vragen na het dodelijke incident. “Het is tijd voor actie. Het college is heel lang onderzoek aan het doen. Dat duurt maar voort. Nu moet er wat veranderen”, benadrukt hij.
Kijk hoe er bloemen worden gelegd op de plek van het ongeluk:
Roep om aanpak gevaarlijke rotondes fataal ongeluk
De SP vindt dat de rotonde aan het Zaagmolenpad-Energieweg moet plaatsmaken voor een kruispunt met verkeerslichten. De partij dient een motie in. Ook moet de veiligheid van andere rotondes worden bekeken. “Na eerdere ongelukken is er onvoldoende door het college gedaan om herhaling te voorkomen”, staat in een schriftelijke verklaring.
Afgelopen juli kwam er nog een 40-jarige vrouw om het leven op een Doetinchemse rotonde.

Actie

De Fietsersbond voert in Doetinchem al jaren actie voor meer veiligheid op rotondes. Mede daardoor zijn aanpassingen gedaan. Zo is een andere rotonde aan de Energieweg, aan de kruising met de Mercuriusweg, deels afgesloten. Ook zijn er borden geplaatst die moeten waarschuwen voor fietsers, en pijlen op de weg. In het verleden is het fietspad zelfs verlegd.
Elke week staat er een ziekenauto iemand van de weg af te rapen
Karel Berkhuysen, oud-voorzitter Fietsersbond
Desondanks zijn beide rotondes nog steeds onveilig, meent oud-voorzitter van de Fietsersbond Karel Berkhuysen. “Dat komt omdat het steeds drukker wordt aan de Energieweg, mede door de komst van een grote Albert Heijn. Er fietsen veel scholieren. Elke week staat er een ziekenauto iemand van de weg af te rapen.”

Fietsviaducten

“Op papier lijkt de rotonde veilig, het zicht is voldoende. Dus theoretisch zeg je: als iedereen goed oplet, hoeft er niks te gebeuren. Maar de prakrijk is anders”, meent Berkhuysen. “Automobilisten zien de fietsers vaak over het hoofd. Dat kun je ze niet kwalijk nemen, want de situatie moet veranderen.”
Fietsviaducten zouden de veiligheid kunnen vergroten, meent Berkhuysen. “Dan heb je voor eens en voor altijd een veilige situatie. Andere oplossingen zijn ook bekeken, maar werken alleen maar averechts.”

Alle jeugdwedstrijden van SV Kilder zijn deze zaterdag afgelast vanwege het fatale ongeluk. Het meisje uit Wehl speelde bij de voetbalvereniging. Het bestuur van SV Kilder heeft daarom besloten alle jeugdwedstrijden vandaag niet door te laten gaan.