Rivierengebied

Bekende Betuwse kluizenaar als monnik begraven

Jozef van den Berg
Jozef van den Berg © Omroep Gelderland
NEERIJNEN - Jozef van den Berg, die dertig jaar lang als kluizenaar leefde in Neerijnen, is dinsdag als monnik begraven bij een klooster in Griekenland. De bekende verschijning vertrok enkele maanden geleden naar dat land, omdat zijn gezondheid verslechterde, en overleed daar uiteindelijk afgelopen week.
"Zijn dochter is in Griekenland. Hij is dinsdag om 17.00 uur begraven", vertelt Harm Hazelhoff, op wiens terrein Van den Berg in die dertig jaar verbleef. "Hier komen dan een paar mensen bij elkaar die regelmatig bij hem kwamen."
Als zijn dochter terug in Nederland is, wordt bekeken of er hier uitgebreider bij de dood van Jozef van den Berg wordt stilstaan.

Bekend acteur en poppenspeler

Jozef van den Berg was een bekende acteur en poppenspeler. Maar hij hoorde de roepstem van God en besloot zijn leven volledig om te gooien. Hij verliet zijn vrouw, gezin en zijn werk en streek uiteindelijk in 1991 neer in het Betuwse Neerijnen.
Jozef van den Berg in gesprek in de documentaire Mysterie van Maas en Waal.
Jozef van den Berg in gesprek in de documentaire Mysterie van Maas en Waal. © Omroep Gelderland
Daar verbleef hij in een fietsenhok op de parkeerplaats van kasteel Neerijnen, het toenmalige gemeentehuis. In november 1993 moest hij daar op last van de gemeente Neerijnen vertrekken. Leerlingen van de Neerijnense basisschool startten een petitie voor hem, zodat hij in de stalling zou mogen blijven wonen, maar dat mocht niet baten.

Geen stromend water en elektriciteit

Dorpsgenoot Harm Hazelhoff bood hem een plaats in zijn tuin aan. Daar bouwde Van den Berg een kleine kapel van twee bij anderhalve meter. Hij had er geen stromend water of elektriciteit. Pas de laatste jaren konden hij en zijn gasten gebruikmaken van een toilet in de kasteeltuin.
Vanwege een verslechterende gezondheid vertrok hij in augustus van dit jaar naar een klooster in Griekenland. Daar overleed hij op 74-jarige leeftijd, waarvan hij de laatste dertig jaar als kluizenaar heeft geleefd.
Van den Berg werd in 2016 geïnterviewd in de Omroep Gelderland-serie Mysterie van Maas en Waal (vanaf 8.00 minuut):