Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Te veel licht in de nacht, dieren en planten raken verstoord

Hoe donker is de nacht bij Beuningen
Hoe donker is de nacht bij Beuningen © Thijmen van Heerde
BEUNINGEN - Komende week is er weer De Nacht van de Nacht. Een initiatief van de Milieufederaties om te laten zien hoeveel onnodig licht er schijnt. Heeft al dat licht gevolgen voor de natuur? We gaan kijken, in het holst van de nacht, aan de Waal bij Beuningen.
Het regent. En er is geen ster of maan te zien. Eigenlijk zou het heel donker moeten zijn in de uiterwaarden bij Beuningen. We nemen de proef op de som. Voorzichtig loopt Nienke Aangenendt van Natuur&Milieu Gelderland achter boswachter Thijmen van Heerde aan. Hekkensluiter is verslaggever Marc Loeven. Nog een klein stukje, ze kunnen de Waaldijk al zien liggen.

Last van licht

Het drietal went ondertussen een beetje aan de nacht. Onder een grote wilg houden ze stil en kijken om zich heen. Wel wat vreemd om zo door de natuur te lopen. Maar natuurlijk is de vraag: Hoe donker is het nu eigenlijk? En wie heeft er last van te veel licht? We vertellen verhalen over vleermuizen die gedesoriënteerd raken en die vervelende mug die de hele nacht door zoemt omdat het niet echt donker is in je slaapkamer door de straatlantaarn. Dieren hebben eigenlijk best veel last van al dat licht in de nacht, aldus boswachter Thijmen van Heerde.
Zaterdag 28 oktober wordt voor de negentiende keer de Nacht van de Nacht georganiseerd. Om duidelijk te maken dat het best een beetje minder kan. Gelukkig zijn er al veel gemeenten zoals Overbetuwe, die hun verlichting hebben aangepast. Want te veel licht verstoort ons eigen bioritme. En naast dieren hebben ook planten afwijkend gedrag bij te veel nachtelijk licht. Komende zaterdag zijn er tal van activiteiten om zelf te ervaren hoeveel licht er buiten eigenlijk is. En dat is best spannend.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

Voor wie wel eens in de nacht door het bos wil lopen, of voor wie tijdens de gedeeltelijke maansverduistering op zaterdag 28 oktober eens naar de sterren wil kijken: kijk voor meer informatie op nachtvandenacht.nl. En ervaar zelf hoe donker het eigenlijk is.
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.