Rijk van Nijmegen / Noord-Veluwe

Pas op als je met je hond het bos ingaat

Let goed op dat uw hond geen giftige paddenstoel eet.
Let goed op dat uw hond geen giftige paddenstoel eet. © Christine Olsson
NIJMEGEN - Een lekkere herfstwandeling met je hond in een van de Gelderse bossen is niet altijd zonder gevaar. Eikels en paddenstoelen kunnen verraderlijk zijn en voor gezondheidsklachten zorgen bij je viervoeter. Daarvoor waarschuwt dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen.
"Ik ben een groot fan van met je hond naar het bos gaan, maar in de herfst zijn er dingen waar je voor moet oppassen. Met name zijn dat eikels, want honden vinden het leuk om daarop te kauwen. Voor je weet slikken ze het door en je kunt je voorstellen dat zo'n eikeltje een behoorlijke verstopping kan geven", legt de dierenarts uit.
Volgens Wessels zijn er drie gevaren met eikels:
  • de hond kan zich verslikken, waardoor de eikel in de luchtpijp komt. Dat komt niet veel voor, maar het is wel acuut levensbedreigend.
  • de eikel kan vastlopen in de darmen van een hond. Dat zie je veel later, maar is zeker levensbedreigend.
  • dan zijn er honden die eikels in stukjes kauwen. Dat heeft als gevaar vergiftiging, omdat in eikels heel veel looizuur zit en dat is giftig voor een hond.
Als een hond een eikel in de luchtpijp heeft, raadt Wessels de hond op zijn kop te houden. "Met de achterpoten in de lucht tillen en een valbeweging te laten maken. Dan schiet de eikel naar voren."

Paddenstoelen mogelijk gevaarlijk

Ook paddenstoelen kunnen gevaarlijk zijn. "De meeste soorten zijn niet giftig, maar veel mensen weten niet welke wel of niet giftig zijn. Dus voor je het weet neemt een hond er een hap van en dat kan leiden tot allerlei vervelende verschijnselen. Het zou jammer zijn als je hierdoor in de problemen komt met je hond."
Toch is dat volgens de Nijmeegse dierenarts geen reden om in de herfst niet met je hond naar het bos te gaan: "Neem een balletje mee, dan kan hij daar mee spelen. Dan kun je hem in het oog houden en kun je snel genoeg ingrijpen als het mis dreigt te gaan."