Rijk van Nijmegen

Man die ex wilde vermoorden moet 13 jaar cel in

De politie heeft de plaats delict afgezet met lint.
De politie heeft de plaats delict afgezet met lint. © Persbureau Heitink
LENT - Een 24-jarige man moet 13 jaar de gevangenis in, omdat hij vorig jaar probeerde zijn ex-vriendin te doden. Hij wilde haar om het leven brengen omdat zij hun relatie had verbroken. Zijn plan mislukte, doordat een man (73) met zijn fiets tussen de schutter en de vrouw ging staan. De fietser werd daarbij in zijn arm geschoten.
Op 13 september ging de dader zonder vaste woonplaats met een vuurwapen richting het station van Lent, met als plan zijn ex-vriendin dood te schieten. De vrouw werd niet geraakt, maar de 73-jarige omstander die wilde voorkomen dat de vrouw werd doodgeschoten, wel. Hij raakte lichtgewond aan zijn arm. De dader ging er vervolgens vandoor, waarna hij een andere man die hem achtervolgde, bedreigde met zijn wapen.

Vuurwapen werkte niet goed

De rechter stelt dat toeval de reden is dat de ex-vriendin van de schutter het er levend vanaf heeft gebracht. Het wapen - een tot vuurwapen omgebouwde alarmrevolver - functioneerde niet goed en een omstander riskeerde zijn leven door ertussen te gaan staan.
Ook het feit dat dit alles plaatsvond op de openbare weg neemt de rechtbank de dader kwalijk. Veel mensen waren getuige van het schietincident en hadden ook gewond kunnen raken. Volgens de rechter zorgde dit ook voor angst en onveiligheid in de samenleving.

Geen spijt

De dader toont 'geen enkele verantwoordelijkheid', zo stelt de rechter. Hij toont geen spijt en hij ziet zijn ex als de veroorzaker van het geweld, omdat zij de relatie daarvoor had verbroken. "Kennelijk ziet de man zichzelf als slachtoffer en is hij niet in staat zich te verplaatsen in de daadwerkelijke slachtoffers", aldus de rechtbank.
De man heeft niet meegewerkt aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, waardoor niet duidelijk is geworden wat zijn mentale staat is. Daarom houdt de rechtbank er rekening mee dat de man in herhaling zou kunnen vallen. De rechtbank heeft daarom bepaald dat hij ook na zijn celstraf extra in de gaten wordt gehouden.

Medaille

Drie omstanders - waaronder de man die gewond raakte - werden een jaar na het schietincident bedankt voor hun inzet. Ze ontvingen de bronzen heldenmedaille van Stichting Carnegie Heldenfonds uitgereikt. De helden, Laurens Houben, Nick Jansen en Tjitske Postma, ontvingen de welverdiende erkenning voor hun dappere actie.
Het eerbetoon vond plaats in het bijzijn van familieleden van zowel het slachtoffer als de helden. Via een tolk deelde de geredde vrouw met emotie: "Ik kan niet in woorden beschrijven hoe dankbaar ik ben." Haar vader voegde daaraan toe: "Dankbaar dat onze dochter er nog is."