Gelderland

Het wordt koud: 'Kan graadje gaan vriezen'

Dikke kans dat je komende week moet krabben.
Dikke kans dat je komende week moet krabben. © ANP
Het weer gaat dit weekend omslaan. Was het gisteren nog regenachtig en warm met zo'n 22 à 23 graden, vanaf vandaag gaat het er heel anders aan toe. Meteorologen Wouter van Bernebeek en Raymond Klaassen geven uitleg.
"De dip komt eraan", waarschuwt Van Bernebeek. "De koudere lucht ligt op dit moment in het midden van de Noordzee, maar verplaatst zich langzaam naar het zuiden. Daar hebben we in de nacht van vrijdag op zaterdag al mee te maken gekregen. Rond middernacht was het een graad of 19 en halverwege de nacht een graad of 9."

Bezem door de atmosfeer

De regenbuien die vrijdagavond over Gelderland trokken, vormden een soort bezem die door de atmosfeer werd gehaald. De warme lucht werd daarmee helemaal weggeveegd.
Weerman Raymond Klaassen raadt dan ook aan om vanaf nu een andere jas te dragen. "De temperatuur gaat wel een paar flinke passen achteruit doen. Het weerbeeld ziet er op zich niet heel verkeerd uit. Het wordt echt kouder, maar wel droog en met zonnige perioden. Zaterdag wordt het overdag hooguit 14 à 15 graden en ik denk dat we zondag, als het buiig is, niet veel verder komen dan een graad of 12 met daarbij een stevige wind vanuit het noordwesten."
Ook de nachten worden vanaf maandag kouder, vervolgt Klaassen. "Ga je in een tentje liggen, houd daar dan rekening mee. De temperatuur daalt echt tot een paar graden boven het vriespunt. Ik verwacht de eerste dagen van de week overdag zo'n 11, 12 of 13 graden. Op beide dagen zijn er wel perioden met zon, maar zo af en toe trekt ook dan een bui voorbij."

Vriezen

Na het weekend zal de temperatuur niet meer echt stijgen, verwacht Van Bernebeek. "De komende week is het 's middags hooguit een graad of 12 à 13. Maar het is wel mooi weer, niet echt koud voor deze tijd van het jaar. Tijdens de nachten en de vroege ochtenden kan het de komende weken, met name op maandag en dinsdag, wel eens voor het eerst op sommige plaatsen een graadje kunnen gaan vriezen. Verder is het weer best aardig, met veel ruimte voor de zon."