Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Flinke files bij start herfstvakantie

Op meerdere plekken in onze provincie doen automobilisten langer over hun reis.
Op meerdere plekken in onze provincie doen automobilisten langer over hun reis. © ANP
De drukte op de Gelderse wegen zorgt vrijdagmiddag voor meerdere files. Op meerdere plekken in of rond onze provincie staat het vast. De ANWB waarschuwde al dat de start van de herfstvakantie gepaard zou gaan met extra lange vertragingen.
Op de A12 van Utrecht naar de Duitse grens is het druk tussen de knooppunten Arnhem-Noord en Zevenaar en doen bestuurders er dik twintig minuten langer over. Van Utrecht naar Arnhem is een ongeluk gebeurd en staan automobilisten twintig minuten vast tussen de knooppunten Maarsbergen en Maanderbroek.
De ANWB voorspelde al dat het druk zou worden op de A2 en dat is uitgekomen. Tussen Veghel en Waardenberg is een file ontstaan van dik 15 kilometer, die een halfuur oponthoud met zich meebrengt. Op diezelfde snelweg is het ook filerijden geblazen tussen Culemborg en Zaltbommel. Daar staat aan het einde van de middag ruim 12 kilometer file.
Daarnaast zijn er nog flink wat kleine files, zoals tussen Amsterdam en Apeldoorn (Hoevelaken-Stroe) en de andere kant op (Stroe-Hoevelaken). De files worden veroorzaakt door woon-werkverkeer, maar ook door vakantieverkeer. In de herfst kiezen veel vakantiegangers ervoor in eigen land eropuit te gaan en dan is Gelderland een populaire bestemming.

Extra problemen op A1 en A30

Op de A1 en A35 zorgt een gekantelde vrachtwagen voor flinke vertraging, zegt de ANWB. Het opruimen daarvan kost nog de nodige tijd. Op de A1 en A35 zorgt een gekantelde vrachtwagen voor flinke vertraging, zegt de ANWB. Het opruimen daarvan kost nog de nodige tijd. De A30 tussen Barneveld en Ede is dicht ter hoogte van Ede, door een ongeluk. De ANWB raadt automobilisten aan om te rijden via Apeldoorn (A1, A50, A12).

Dat er dit weekend op verschillende plaatsen aan de weg wordt gewerkt, helpt ook niet mee. Een aantal wegen is van vrijdagavond tot maandagochtend afgesloten. Dat geldt onder andere voor de A2 van Maastricht naar Eindhoven bij Maasbracht en bij Weert, de A27 van Gorinchem naar Utrecht tussen de knooppunten Everdingen en Lunetten en de A50 Apeldoorn richting Arnhem, tussen de knooppunten Beekbergen en Waterberg. Ook op de N57 Brielle - Hellevoetsluis wordt dit weekend gewerkt en moet het verkeer omrijden.