Rivierengebied / Achterhoek

Bas leidt kinderen op tot Romeinse soldaten: 'Fantaseren de hele wereld bij elkaar'

Bas Gordijn tijdens een Romeinse gevechtstraining.
Bas Gordijn tijdens een Romeinse gevechtstraining. © Privéarchief Bas Gordijn
ELST - Bas Gordijn (47) heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken. De inwoner van Harreveld geeft historische gevechtstrainingen. Dat doet hij met zelfgemaakte wapens en kostuums. "Eigenlijk mijn hele leven staat in het teken van de geschiedenis."
Aan een gevecht gaat soms wel weken knutselwerk vooraf, zegt Gordijn. "Mijn creativiteit kan ik prima kwijt: met pvc-buizen en schuimrubber maak ik speren, uit voertonnen maak ik Romeinse schilden en de helmen zijn goud gemaakte bouwhelmen met wangkleppen. Kinderen hebben maar een eenvoudig voorwerp nodig en ze fantaseren de hele wereld al bij elkaar."
Toch kan je de kinderen niet alles wijsmaken, lacht Gordijn: "Ze vragen wel eens hoe oud ik ben. Als Romein ben ik natuurlijk tweeduizend jaar oud. Ik zie er dan misschien wel goed uit voor mijn leeftijd, maar dat geloven ze toch niet."

'Dit is echt wat bij mij hoort'

Om realistische cursussen te geven, verricht Gordijn ook het nodige speurwerk. "Het internet heeft zo ongelofelijk veel gedetailleerde informatie te bieden. Voordat het internet bestond, dook ik regelmatig museumarchieven in om handboeken door te spitten. Wanneer je de juiste informatie op zak hebt, moet je nog de vertaalslag maken voor kinderen."
Daarnaast heeft Gordijn leren paardrijden. "Ik zal nooit de beste ruiter worden, maar ik wil gewoon weten hoe soldaten een zwaard hanteren als ze op een paard zitten. Eigenlijk mijn hele leven staat in het teken van de geschiedenis. Sommige mensen vinden het dan ook wel apart als ik vertel wat mijn baan is, maar dit is echt wat bij mij hoort. Ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen."

Vechten met zwaard, schild en speer

De Harrevelder leidt mensen in een stoomcursus op tot soldaten uit verschillende tijdperken. Zaterdag was hij als centurio bij het Romeinenfestival in Elst: "Als het thema Romeinen is, dan leer ik de cursisten vechten met zwaard, schild en speer. We gaan echt te werk als een legioen."
Kijk naar beelden van het Romeinenfestival:
Kinderen leren zwaardvechten op Romeinenfestival in Elst
Gordijn neemt zijn taak serieus: "Er zit een keurslijf in mijn trainingen. Ik vind het belangrijk dat kinderen snappen waarom de legerleiding soms streng moet zijn, waarom je moet opletten met je wapen en waarom je in een strijd niet zomaar naar voren kan rennen. Ze kunnen niet zomaar in het rond gaan rennen met wapens. Soms vinden kinderen dat wel jammer. 'Ik ga toch maar niet in het leger later', zeggen ze dan."

Schieten met Nerf-pijltjes

Maar er is ook ruimte voor vermaak: "Nadat ik een half uur streng ben geweest, speel ik de vijand en mogen de kinderen bijvoorbeeld op mij schieten met van die Nerf-pijltjes. Dat zorgt voor ontlading en het succesvol samenwerken brengt ook veel. Als de kinderen in een schildpadformatie lopen met hun schilden, mogen de ouders ze bekogelen met speren. Wanneer ze dat doorstaan, zijn de kinderen ontzettend trots."
Als kind speelde Gordijn zelf ook al soldaatje: "Van mijn hobby heb ik mijn werk kunnen maken. Maar als kind ben je veel vrijer. Dan ren je in het rond en verschuil je je achter een boom. Wegduiken is natuurlijk ook een logische, instinctieve reactie, maar in de Romeinse tijd bleven de soldaten juist stilstaan of ze liepen door. Ik kijk er nu veel technischer naar, maar het plezier is nog even groot."